22 April 2017

Omar Barghouti toch aanwezig bij uitreiking Ghandi Peace Award

Een Israelische rechter heeft het reisverbod dat recent werd opgelegd aan Omar Barghouti tijdelijk opgeschort. Dit stelt Barghouti in staat naar de Verenigde Staten te reizen om op 23 april a.s. de Ghandi Peace Award persoonlijk in ontvangst te nemen samen met Ralph Nader, een bekende Amerikaanse activist voor consumenten- en burgerrechten.

Uit het persbericht van de Amerikaanse groep ‘Promoting Enduring Peace’:

“We zijn zeer verheugd dat Omar Barghouti naar de VS kan reizen om zijn welverdiende prijs voor zijn leiderschap in de vreedzame strijd voor Palestijnse mensenrechten in ontvangst te nemen. De uitreiking van deze prijs komt op het moment dat het Amerikaanse Congres wetgeving voorbereidt dat Amerikaanse burgers het recht ontzegt om Israels systeem van bezetting en apartheid te boycotten. Barghouti kan nu uit eerste hand verslag doen van wat het leven onder het meedogenloze Israelische regime betekent voor Palestijnen en het doel van de BDS Beweging toelichten.”

Citaat uit de brief die Barghouti schreef vanuit de gevangenis:

“Ik heb (dus) geen enkele mogelijkheid om de valse beschuldigingen die het Israelische regime over mij heeft gepubliceerd, te weerleggen. Ik heb daar eigenlijk ook geen haast mee, omdat zij in hun belangrijkste doelstelling – proberen mijn reputatie in diskrediet te brengen, en, in het verlengde daarvan, de BDS beweging te schaden – duidelijk hebben gefaald.

Hun onderdrukkingscampagne heeft juist averechts gewerkt. Door mij te verbieden naar de Verenigde Staten af te reizen om samen met Ralph Nader de Ghandi Vredesprijs in ontvangst te nemen, heeft Israels regime onbedoeld meer publiciteit gegenereerd rond deze prijs.”

Ga voor meer informatie naar http://mondoweiss.net/2017/04/travel-barghouti-receive/

BDS Nederland op Twitter