17 December 2017

Camera beelden: hoe Israëlische soldaten Palestijnse kinderen mishandelen

Camera beelden leggen vast hoe Israëlische soldaten om gaan met Palestijnen in bezet gebied.

Op vrijdag 8 december 2017 rond 16.30 uur zien en filmen omstanders een gevechtseenheid van 40 Israëlische militairen in het H1 gebied van Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Dit gebied staat onder het gezag van de Palestijnse autoriteit. De militairen mishandelen de aangehouden tieners opzettelijk gericht hoofd, rug en schouders van vaak vastgebonden en geblinddoekte jongens die geen enkele bedreiging vormen en weerloos zijn.

Hebron-H1 – Checkpoint 56 – Hebron-H2

De mishandelingen vonden plaats kort nadat deze gevechtseenheid Ban al-Zawiya binnenviel vanuit checkpoint 56 (Shuhada Street in H2) en meer dan 300 meter in Adel Straat oprukte als mede twee andere straten gebruikt door de locale bevolking.

De tieners werden opgepakt bij Hasona benzine station. Het waren toevallige passanten dan wel op dat moment daar aanwezig die zonder enige aanleiding werden staande gehouden noch waren zij bij een protest betrokken.

De camera beelden, een combinatie van drie verschillende camera posities, toont de mishandeling door diverse soldaten van de weerloze en onschuldige minderjarigen. Geen van de militairen grijpt in of doet iets deze mishandelingen te stoppen. De slachtoffers werden meegenomen naar het door Israël bezette gebied H2.

Deze beelden tonen aan hoe geïnstitutionaliseerd het geweld tegen de Palestijnen is. De groep militairen gaat op een strafexpeditie om angst te zaaien en te laten zien wie de sterkste is. Vastgebonden en geblinddoekte kinderen worden geslagen als of het de normaalste zaak van de wereld is, niemand in de groep, ook de leidinggevenden niet, treed op en laat dit stoppen.

Bijna zeventig jaren kolonisatie en etnische zuivering heeft ieder menselijk en moreel besef geheel doen eroderen. Daarbij kan worden aangetekend dat deze geregistreerde gedragingen van de Israëlische militairen als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid kunnen worden gekwalificeerd. Vervolging in eigen land lijkt uitgesloten, tijd voor een onderzoek door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Kijk op:

https://youtu.be/aX7vufEejSk

of

BDS Nederland op Twitter