16 February 2014

Open brief aan Neil Young

Beste Neil Young!

Ik ben een betrokken Noorse arts die werkt in een groot Noors Universiteitsziekenhuis.

Sinds 1981 werk ik ook voor de Palestijnen, waar ik mijn best doe hun medische systeem te ondersteunen in rampzalige situaties. Als anesthesist en reanimatie-specialist heb ik ook in het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza Stad gewerkt tijdens het bloedbad in december 2008-januari 2009 (“Operatie Gegoten Lood”) en gedurende het meest recente bloedbad in november 2012 (“Operatie Wolkkolom”).

Ik zou willen dat u erbij was geweest gedurende deze vreselijke tijden om de wrede moordpartij te zien die werd aangericht door de Israëlische strijdkrachten. Het overgrote deel van de gewonden, de stervenden en de DOA [Dead on Arrival]-slachtoffers die naar het Al Shifa-ziekenhuis kwamen waren burgers. Honderden kinderen werden gedood, duizenden raakten gewond. Tijdens de aanval in 2008-2009 op de Gazastrook werden ongeveer 1400 Palestijnen gedood in slechts drie weken. 13 – dertien – Israëliërs werden gedood, 10 van hen waren militairen, vijf kwamen om door eigen vuur.

Alleen al de gewelddadige, herhaalde disproportionaliteit van het geweld dat door Israël werd gebruikt die in deze aantallen tot uitdrukking komt, van gedode en verwonde, absoluut onschuldige Palestijnse burgers – zou u moeten doen afzien van een optreden in Israël. Voeg daaraan toe dat de Gazastrook in feite een kindergevangenis is: de gemiddelde leeftijd van de 1,7 miljoen opgesloten Palestijnen is 17,6 jaar, bijna 60% van de bevolking is 18 of jonger. Zij kunnen werkelijk nergens naartoe, nergens schuilen, vanwege de complete belegering en de blokkade van de Gazastrook. De Israëlische drones, de F-16′s, de Apache-helicopters, oorlogsschepen, de hele slagkracht van de vierde militaire macht ter wereld houdt het bezette Palestina in z’n ijzeren vuist, en daarmee de dappere, maar zo pijnlijk op de proef gestelde mensen. Voeg aan het bloedbad en de moorden nog de onderdrukking toe, de langzame, volledig door mensen veroorzaakte ondervoeding van de bevolking, het verbod op de wederopbouw van scholen, huizen, energie- en watersystemen – dit en nog veel meer gaat maar door terwijl ik u deze woorden schrijf. Dit alles gebeurt met volle steun van uw Amerikaanse regering, door wie u gezien zult worden als een woordvoerder en supporter als u toch besluit in Israël op te treden.

Ik heb altijd de meeste achting voor u gehad, meneer Young, als een bijzondere activist en een enorme bron van inspiratie en kracht voor mijn eigen beperkte pogingen een deuk in de shit te slaan.

Alstublieft meneer Young, bespaar uzelf deze grote vergissing van een optreden in Israël. U zult, ondanks uw goede bedoelingen, gezien worden als een verdediger van de bezettende staat Israël indien u daar concerten geeft. Indien u afziet van een optreden, zoals de Noorse zanger Moddi ook net heeft gedaan, zal dat een stevige handdruk zijn en een daad van onvergetelijke solidariteit met de beproefde maar veerkrachtige bevolking van het bezette Palestina.

Met respect en solidariteit,

Mads Gilbert (Professor/Arts), Tromsoe, Noorwegen

PS als u meer wilt lezen over de gevolgen van de gewelddadige Israëlische aanvallen op de Gazastrook, lees dan alstublieft deze artikelen die ik samen met enkele medische collega’s schreef:
“Inside Al Shifa Hospital” in The Lancet.
“Patient flow and medical consequences of the Israeli operation Pillar of Defence: a retrospective study.” in The Lancet.

Of lees ons boek “Eyes in Gaza” (Quartet Books, 2nd Edition, 2013)

eyesingaza

Origineel op Refrain Playing Israel.

Vertaling: Engelbert Luitsz

Deze vertaling verscheen op 14 februari 2014 op alexandrina.nl

 

BDS Nederland op Twitter