31 January 2020

Oproep aan de diamantindustrie tot boycot ‘Diamant Week’

Een aantal Palestijnse maatschappelijke organisaties hebben de diamantindustrie opgeroepen om de International Diamond Week in Israël te boycotten. De diamantverwerkingsindustrie wordt wel de hoeksteen van de Israëlische economie genoemd.

Belangrijke producent van bewerkte diamanten

De beurs vindt plaats in Israël van 10 tot en met 12 februari aanstaande. Volgens de Jerusalem Post is de omzet aan diamanten in dit land ongeveer €26 miljard per jaar. Dat is een vijfde van de totale industriële export van het Israël. De Israëlische overheid is in zijn statistieken terughoudend met deze cijfers. De Israëlische politiek-econoom Shir Hever: “The Israeli diamond industry contributes about $1 billion (één miljard dollar) annually to the Israeli military. Every time you buy an Israeli diamond some of that money ends up in the Israeli military”.

Kinberley: “eerlijke” diamanten

De diamanthandel is berucht om de mensonwaardige omstandigheden waaronder deze grondstof wordt gedolven en ook vanwege rol die de mijneigenaren en dus ook de bedrijven verderop in de productieketen, spelen bij de financiering van militaire conflicten. Daarom kwam een certificatie-programma tot stand in het kader van het Kimberley Process, dat er op is gericht om ‘conflict diamanten’ buiten de deur te houden. Het probleem is dat de producten van een enorme speler op deze markt – Israël – buiten de definitie valt van wat een ‘conflict diamant’ is. In 2015 en in 2019 zijn internationale pogingen mislukt om de definitie sluitend te maken. De Israëlische diamantbeurs heeft een belangrijke rol in dat mislukken gespeeld. Ook enkele andere staten die mensenrechten schenden profiteren nu ten onrechte van het etiket ‘Kimberley Process compliant’.

De oproep

De oproep tot boycot van de ‘Diamant Week’ noemt met name de aanvallen op de Gazastrook in de zomer van 2014 als voorbeeld van de foute rol van de diamantsector in gewelddadige conflicten. Over de opvattingen van de IDE (Israel Diamond Exchange: de beurs) hoeft niemand zich illusies te maken. Tijdens de verwoestende aanvallen op Gaza in 2014 (het Internationaal Strafhof buigt zich daar nu over), zei de voorzitter van de IDE tijdens een avond om steun te betuigen aan de militairen: “The bourse bought ceramic bullet-proof vests for the engineering unit soldiers and organized trucks of equipment that were sent to the fighters. Bourse members raised 250,000 shekels in just two days which paid for 3,000 packages delivered to soldiers on the front”.

 

Palestinians Appeal To The Diamond Industry

De oproep is getekend door de General Union Of Palestinian Woman, Gaza, Palestine en 103 anderen en is gedateerd 30 januari 2020. Hier kan de oproep medeondertekend worden: [email protected]

De redactie

BDS Nederland op Twitter