24 March 2022

Over westerse hypocrisie


DOOR HAIDAR EID – MARCH 22, 2022 – MONDOWEISS
On Western Hypocrisy

Over westerse hypocrisie

WORLD LEADERS AT THE G7 LEADERS SUMMIT, JUNE 2021 (PHOTO: WIKIMEDIA)

Palestijnen hebben blijkbaar niet dezelfde rechten als andere mensen. Dit is de enige westerse standaard die de afgelopen honderd jaar is toegepast.

Er is geen westerse dubbele moraal, zoals de meeste Palestijnen en hun aanhangers beweren. In feite is het kapitalistische Westen sinds het begin consequent geweest in zijn steun aan de zionistische onderneming in Palestina. Het heeft nooit anders beweerd. Niet in 1948, toen het de oprichting van een Joodse staat erkende ten koste van de inheemse bevolking van Palestina, noch in 1967 toen Israël zijn koloniale project uitbreidde om de rest van Palestina te bezetten plus een deel van Syrië. En sinds 1967 heeft het zijn nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever uitgebreid, de Gazastrook belegerd, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd en openlijk de apartheidswetten goedgekeurd tegen zijn tweederangs Palestijnse burgers. Deze zijn bevestigd door reguliere, westerse mensenrechtenorganisaties, maar westerse regeringen hebben absoluut niets gedaan ter ondersteuning van het Palestijnse volk. Integendeel, diezelfde regeringen zijn absoluut duidelijk geweest over hun racistische beleid ten aanzien van de Palestijnse mensenrechten. Voor hen zijn donkere, “Airab”, Palestijnen niet zo menselijk als blanke, Asjkenazische joden die toevallig het slachtoffer zijn van de ergste antisemitische, westerse pogrom van de 20e eeuw.

Als Israël Gaza aanvalt (zoals het in 2009, 2012, 2014, 2021 deed) en duizenden onschuldige burgers doodt, hoogbouw vernietigt en geweldloze demonstranten vermoordt, zijn het de Palestijnen die de schuld krijgen. In het beste geval zouden “beide partijen” “zelfbeheersing” moeten tonen, dat wil zeggen, het leger dat is uitgerust met Amerikaanse F35-gevechtsvliegtuigen, kernkoppen, tanks en fosforbommen om er maar een paar te noemen, en kinderen en vrouwen verstoken van hun grondrechten en belegerd in wat de grootste openluchtgevangenis ter wereld is geworden, worden gelijk behandeld. De misdaad van laatstgenoemde is dat ze niet zijn geboren uit blonde moeders met blauwe ogen! Dit is racistische blanke suprematie op zijn best.

We durven niet te vragen om een boycot van apartheid Israël, noch om daadwerkelijk respect voor onze fundamentele mensenrechten, laat staan om ons volksverzet. Is dat niet wat dezelfde westerse regeringen in Oekraïne steunen? Maar hoe durven wij Palestijnen zelfs maar aan die vergelijking te denken?

Als vluchteling wiens ouders, samen met 750.000 Palestijnen, in 1948 etnisch gezuiverd zijn en vluchtelingen zijn geworden in kampen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en de diaspora, kan ik niet anders dan de gruwelijke pijn voelen van Oekraïense vluchtelingen. We veroordelen ook in de sterkst mogelijke bewoordingen alle oorlogsmisdaden die zijn gepleegd door een leger, of het nu in Irak of in Afghanistan, of Syrië of Oekraïne is. Slachtoffers van deze misdaden zijn allemaal gelijk in hun slachtofferschap, ongeacht hun etniciteit, religie of geslacht.

De Russische invasie van Oekraïne aan de andere kant, is met de sterkste en snelste westerse veroordeling ontvangen om redenen die met stalen gezicht worden genoemd door blanke verslaggevers en politici: Oekraïense vluchtelingen zijn zoals “wij”, blanke, middenklasse, Europeanen, christenen (en sommigen zijn joden) in tegenstelling tot de donkere, Midden-Oosterse, Afrikaanse en islamitische “menigten” die Europa in “massa’s” willen overspoelen! Maar dit is altijd westers beleid geweest, conservatief en liberaal: racistisch, koloniaal en klassistisch. Ze zijn bij nader inzien een darwinistisch wereldbeeld, dat mensen alleen om biologische redenen anders zijn: hoe witter, hoe beter! En daarom weerspiegelen culturen die biologische verschillen. Zoals Étienne Balibar het verwoordt in zijn bespreking van cultureel racisme: “cultuur kan ook functioneren als een natuur, en het kan in het bijzonder functioneren als een manier om individuen en groepen op te sluiten… in een definitie die onveranderlijk en ongrijpbaar van oorsprong is.”

Nu Amnesty International, Human Rights Watch en zelfs B’tselem allemaal hebben geconcludeerd dat Israël apartheid beoefent, ongetwijfeld een misdaad tegen de menselijkheid, van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee, wat gaan liberale, westerse regeringen eraan doen? Gaan ze gehoor geven aan de oproep van het Palestijnse maatschappelijk middenveld, namelijk boycot, afstoten van en bestraffen van apartheid Israël totdat het voldoet aan het internationale recht, hetzelfde internationale recht dat door hen is gecreëerd na de Tweede Wereldoorlog? Gaan ze het Palestijnse streven naar gerechtigheid en verantwoording via het Internationaal Strafhof steunen op dezelfde manier als het Oekraïense streven naar gerechtigheid? Gaan ze het Palestijnse verzet tegen de bezetting, het kolonialisme van de kolonisten en de apartheid steunen?

Het antwoord is een grote NEE, alleen omdat Palestijnen niet dezelfde rechten hebben als Oekraïners. Dit is de enige westerse standaard die in de afgelopen honderd jaar consequent is toegepast. Het tegendeel beweren is – op zijn zachtst gezegd – een verkeerde lezing van de geschiedenis.

BDS Nederland op Twitter