29 August 2014

Overlevenden van de holocaust veroordelen Israël voor ‘Gaza massamoord’, en roepen op tot boycot

Honderden overlevenden en nabestaanden van overlevenden van de Holocaust hebben een brief getekend, gepubliceerd in een advertentie in de zaterdageditie (23 augustus) van de New York Times, waarin zij “het bloedbad onder de Palestijnen in de Gazastrook” veroordelen en oproepen op tot een volledige boycot van Israël.

Aanleiding voor de veroordeling was een advertentie door Elie Wiesel, gepubliceerd in grote kranten wereldwijd, waarin hij Hamas beschuldigt van “het offeren van kinderen” en met de nazi’s vergelijkt.

De brief is ondertekend door 327 joodse overlevenden van de Holocaust en de nabestaanden van overlevenden, en is gesponsord door het International Jewish Anti-Zionist Network. De ondertekenaars beschuldigen Wiesel van “misbruik van de geschiedenis”, om de acties van Israël in de Gazastrook te rechtvaardigen:

Wij verafschuwen en zijn verontwaardigd over Elie Wiesel’s misbruik van onze geschiedenis om te rechtvaardigen wat niet gerechtvaardigd kan worden: Israëls massale poging om Gaza te vernietigen, en de moord op meer dan 2.000 Palestijnen, waaronder honderden kinderen. Niets kan het bombarderen van VN schuilplaatsen, huizen, ziekenhuizen en universiteiten rechtvaardigen. Mensen van elektriciteit en water beroven is niet te rechtvaardigen.

De brief beschuldigt ook de Verenigde Staten van steun aan Israël in de Gaza-operatie, en het westen in het algemeen Israël te beschermen tegen een veroordeling.

“Genocide begint met de stilte van de wereld,” staat in de brief.

De brief eindigt met de oproep tot een onmiddellijk einde aan de blokkade van Gaza, en voor een volledige boycot van Israël. “NEVER AGAIN” moet  “NEVER AGAIN FOR ANYONE” betekenen, concludeert de brief.

Lees de volledige tekst van de brief en de lijst van ondertekenaars op bdsmovement.net

BDS Nederland op Twitter