8 October 2020

Overwinning: Liverpool wapenbeurs geannuleerd, burgemeester belooft beleid tegen toekomstige wapenbeurzen

Na weken van campagne voeren door een lokale coalitie, hebben de organisatoren de Electronic Warfare Europe dit jaar geannuleerd. Campagnevoerders mobiliseren zich tegen de volgende editie, die in mei 2021 plaatsvindt in Sevilla (Spanje)

In november zou de stad Liverpool (VK) de wapenbeurs Electronic Warfare Europe organiseren in het door de stad gerunde ACC Exhibition Centre. Elbit Systems, Israels grootste particuliere wapenfabrikant wiens wapens regelmatig door het Israelische leger worden gebruikt om Palestijnse burgers te vermoorden, was een van de wereldwijde partners van de beurs.

Wekenlang drong een sterke lokale coalitie, Liverpool Against the Electronic Arms Fair, in samenwerking met Palestine Solidarity Campaign (PSC), de Campaign Against Arms Trade (CAAT) en de Campaign for Nuclear Disarmament (CND) er bij de gemeenteraad op aan om geen onethische gebeurtenis die schendingen van de mensenrechten promoot te hosten.

Op woensdag 16 september hebben de organisatoren van het evenement Electronic Warfare Europe van dit jaar geannuleerd en aangekondigd dat de volgende editie in mei 2021 in Sevilla (Spanje) zal plaatsvinden.

Groepen bleven echter druk uitoefenen op de gemeenteraad van Liverpool voor een toezegging  dat er ook in de toekomst geen wapenbeurs meer zou plaatsvinden in de stad.

Na 40.000 e-mails van burgers en een video van de beroemde komiek Alexei Sayle uit Liverpool, beloofde de burgemeester van Liverpool Joe Anderson op 21 september een ethisch beleid te ontwikkelen dat toekomstige wapenbeurzen in de stad zal voorkomen.

Sabreen Al-Najjar, moeder van paramedicus Razan Al-Najjar uit Gaza, vermoord door het leger van Israel, was verheugd over de annulering van de wapenbeurs in Liverpool. Ze bedankte iedereen die bij de campagne betrokken was en riep burgemeester Anderson van Liverpool op om Liverpool Against the Electronic Arms Fair Coalition te ontmoeten om gezamenlijk overeenstemming te bereiken over een verbod op wapenbeurzen in de stad.

Elbit verkoopt zijn wapens als “battle-tested” na het te hebben getest op de Palestijnse bevolking die onder de Israelische bezetting leeft. 85% van de onbemande luchtvaartuigen (drones) die door de Israëlische bezettingstroepen worden gebruikt, wordt vervaardigd door Elbit. De Hermes 900-drone, een van de drones die het Israelische leger gebruikte bij de luchtbombardementen in 2014 en de grondinvasie van Gaza waarbij 164 Palestijnse kinderen omkwamen, is ook vervaardigd door Elbit

De Italiaanse transnationale wapenfabrikant Leonardo was een andere partner van de geannuleerde beurs. Wapens van Leonardo zijn verkocht aan de Saoedische coalitie die verantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden in Jemen.

De wapenbeurs in Liverpool zou veel van ‘s werelds grootste wapenbedrijven hebben samengebracht met militaire kopers van over de hele wereld om wapens en militaire uitrusting te promoten. Eerdere beurzen werden bijgewoond door delegaties die repressieve regimes van over de hele wereld vertegenwoordigden.

De volgende editie van Electronic Warfare Europe staat gepland voor mei 2021 in Sevilla (Spanje), Lokale organisatoren zijn begonnen met mobiliseren, geïnspireerd door de overwinning in Liverpool.

Geen enkele stad mag profiteren van bloedgeld en ernstige mensenrechtenschendingen. We verwachten dat Sevilla dit evenement zal annuleren, zoals Liverpool heeft gedaan. Steden moeten prioriteit geven aan gerechtigheid en mensenrechten in binnen- en buitenland

Bron: BDSMovement.net

BDS Nederland op Twitter