20 September 2014

Overwinning voor de BDS beweging: Jeruzalem geen speelstad bij EK 2020

De UEFA heeft het Israëlische verzoek om wedstrijden tijdens het EK 2020 te hosten afgewezen. De beslissing volgt op een campagne van Palestijnse sportteams en actiegroepen en activisten in heel Europa.

75 Palestijnse voetbalteams en NGO’s schreven in een brief aan UEFA-voorzitter Michel Platini dat het houden van de UEFA 2020 games in Jeruzalem neerkomt op het “belonen” van Israël voor de moord op meer dan 2100 Palestijnen, waaronder meer dan 500 kinderen, tijdens de recente aanval op Gaza.

Actievoerders in heel Europa hebben druk op UEFA en nationale voetbalbonden uitgeoefend om het Israëlische bod niet te accepteren. Op het hoofdkantoor van de Franse en Italiaanse voetbalbonden werden sit-ins gehouden.

Abdulrahman Abunahel, de coördinator in Gaza van de Palestijnse BDS National Committee zei:

Gezien het feit dat gunning aan Israël om de EK 2020 te hosten als steun gezien zou kunnen worden aan de Israëlische slachtpartij in Gaza en de oorlog tegen het Palestijnse voetbal, heeft de UEFA de enige juiste beslissing genomen.

Wij danken iedereen die samen met ons geprotesteerd hebben tegen het bod van Israël om Jeruzalem als speelstad voor EK 2020 aan te wijzen. Israël voert etnische zuiveringen uit in Jeruzalem. Onze online protestacties en de bezetting van kantoren van de voetbalbonden in Frankrijk en Italië hebben ongetwijfeld bijgedragen aan het overtuigen van de UEFA om de juiste beslissing te nemen.

Israël voert oorlog tegen het voetbal in Palestina: voetballers zijn gedood, stadions gebombardeerd en spelers krijgen geen toestemming om te reizen naar uitwedstrijden. UEFA moet het lidmaatschap van de Israëlische Voetbalbond opschorten zolang deze bond verbonden is aan de Israëlische politiek van bezetting, kolonisatie en apartheid.

Duizenden mensen hebben afgelopen dinsdag meegedaan aan een Twitter storm om UEFA er op te wijzen dat een toewijzing aan Israël om de EK 2020 te hosten een teken van goedkeuring zou zijn voor de slachting in Gaza.

Onder de doden die bij een van de recente bombardementen op Gaza zijn gevallen zijn Ahmad Muhammad al-Qatar en Uday Caber, 2 voetballers van 19 jaar oud, die aan het begin van hun voetbalcarrière stonden en de 49-jarige Ahed Zaqout, een voetbal legende in Palestina, die door zijn live verslaggeving bekend stond als “de stem van het voetbal”. Ook werden er 32 sportaccommodaties en zo’n 500 huizen van sportatleten verwoest.

Palestijnse organisaties waarschuwden ook dat het toekennen van Jeruzalem als speelstad het gedwongen vertrek van Palestijnen uit Oost Jeruzalem zou legitimeren. Oost Jeruzalem wordt door de EU en de VN erkend als bezet Palestijns gebied. De Israëlische regering heeft kort geleden bekend gemaakt dat het van plan is om illegale nederzetting in Oost Jeruzalem verder uit te breiden. De VN en andere internationale organisaties hebben gewaarschuwd dat dit een verdere verdrijving van de Palestijnen uit Oost Jeruzalem tot gevolg zou hebben.

In 2010 verklaarde EUFA-voorzitter Michel Platini: “Israël heeft de keus: of het accepteert dat de Palestijnse sport zich verder ontwikkelt en tot bloei komt of het aanvaardt de consequenties van hun handelen.”

Activisten gaan nu druk uitoefenen op Platini om zich aan zijn woord te houden en het lidmaatschap van de Israëlische Voetbalbond op te schorten.

Bron: bdsmovement.net

Vertaling: Herma van der Brink

BDS Nederland op Twitter