4 September 2022

Overwinning voor Palestijnse politieke gevangenen!


Het Palestijnse BDS National Committee (BNC), de brede coalitie die de wereldwijde BDS-beweging leidt, viert de overwinning van Palestijnse politieke gevangenen die dapper strijden voor hun mensenrechten terwijl ze wegkwijnen in de apartheidsgevangenissen van Israël.

Meer dan 1.000 gevangenen waren bereid om een openlijke hongerstaking af te kondigen uit protest tegen de verscherpte maatregelen van geweld, repressie en collectieve bestraffing door de Israëlische autoriteiten. Nog meer gevangenen waren bereid om zich bij de staking aan te sluiten als hun eisen niet zouden worden ingewilligd. De dreiging van deze massale hongerstaking, die overal door Palestijnen wordt gesteund en door toenemende wereldwijde solidariteit met de Palestijnse strijd voor vrijheid en gerechtigheid, heeft de Israëlische autoriteiten gedwongen haar meest repressieve maatregelen stop te zetten.

De stakingsdreiging viel ook samen met de triomf van de Palestijnse administratieve gevangene Khalil Awawda, wiens heroïsche, zes maanden durende hongerstaking de apartheidsautoriteiten dwong hem schriftelijk toe te zeggen dat hij in oktober na vele maanden van detentie zonder aanklacht of proces zal worden vrijgelaten.

Ondanks deze overwinningen hernieuwde een Israëlische rechtbank opnieuw het bevel tot eenzame opsluiting van Ahmad Manasra, die als kind van 13 jaar gevangen werd genomen en 7 jaar fysiek en psychisch werd gemarteld. Ook twee broers Adel en Ahmed Moussa zetten hun openlijke hongerstaking voort uit protest tegen hun administratieve detentie.

Momenteel zijn er 4.450 Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische gevangenissen, waaronder 175 kindergevangenen en 27 vrouwelijke gevangenen. Ongeveer 670 van hen zijn administratieve gedetineerden die zonder aanklacht worden vastgehouden en niet voor dew rechter zijn gebracht.

We bevestigen onze volledige steun aan alle Palestijnse politieke gevangenen en herhalen onze oproep #FreeThemAll.

Original Article

BDS Nederland op Twitter