11 March 2015

Palestijnen boycotten Israëlische voedingsbedrijven

Er is in de bezette gebieden een boycot aan de gang van Israëlische producten. Palestijnen in de bezette Westelijke Jordaanoever boycotten producten van de voedingsbedrijven Tnuva, Strauss, Elite, Osem, Prigat en Yafora. De boycot richt zich op 80% van de Palestijnse winkels. Na enkele weken van voorbereidingen is de boycot op 2 maart ingegaan. Aanleiding voor de actie is dat Israël sinds het begin van dit jaar Palestijns belastinggeld (dat binnenkomt via Israël) achterhoudt. Daardoor kunnen van 150.000 mensen de salarissen niet worden betaald. Boycotten van Israëlische voedingsproducten is lastig voor de Palestijnse bevolking, omdat zij meestal weinig of geen keus hebben.

Nederlanders boycotten Teva

De afhankelijkheid van Israëlische aanbieders is nog schrijnender als het om medicijnen gaat. Het bedrijf Teva levert zijn medicijnen tegen te hoge prijzen aan Palestijnen. Het heeft in het verleden Palestijnse producenten verdrongen. Met hulp van de Israëlische overheid. Daarom is docP vorige week begonnen met een actie tegen het grote Israëlische farmaceutische bedrijf Teva. Je kunt daaraan meedoen. Klik dan hier

Meer weten over medicijnen in de Palestijnse gebieden

Adri Nieuwhof die veel publiceert over de situatie in de bezette gebieden heeft onderzoek gedaan naar de gezondheidszorg daar en naar de medicijnenvoorziening. Hier vind je een goed leesbaar artikel daarover. In het artikel komt ook het bedrijf Teva aan de orde.

BDS Nederland op Twitter