8 June 2015

Paniekvoetbal tegen BDS

 (Vertaling van een artikel op Haaretz.com, 1 juni 2015)

Een aantal belangrijke en zeer gulle Joodse donoren hebben pro-Israël activisten uitgenodigd voor een beraad achter gesloten deuren in Las Vegas, over de ontwikkeling en sponsoring van succesrijke strategieën die tegenwicht moeten bieden aan de golf van anti-Israël activiteiten op universiteitscampussen.

Gastheer van de bijeenkomst is de steenrijke casino-eigenaar Sheldon Adelson. De bijeenkomst wordt georganiseerd door verscheidene Joodse sponsoren, ondermeer de Hollywood entertainment-magnaat Haim Saban, de in Israël geboren vastgoedontwikkelaar Adam Milstein en de Canadese zakenvrouw Heather Reisman.

De organisatoren willen de vergadering geheim houden en wilden daarom niet reageren op vragen van The Forward (een Joodse krant in de VS), die de komende vergadering bevestigd had gekregen uit twee welingelichte bronnen.

De geplande top in Las Vegas markeert een verschuiving in de aanpak van het anti-Israël activisme, dat flink is toegenomen in de afgelopen jaren en daarom bovenaan op de agenda van de joodse gemeenschap staat. Het initiatief kwam deze keer niet van studenten of van één van de vele organisaties die pro-Israël activiteiten organiseren op de campussen, maar van rijke joodse filantropen, die in actie willen komen. Joodse groeperingen ontvingen een uitnodiging om samen met hen een weekend lang te brainstormen in Adelson’s luxueuze Hotel Venetian in Las Vegas.

Volgens een bron met informatie uit de eerste hand loopt Saban, miljardair uit Los Angeles en belangrijke donor van de Democraten die nauwe banden met de Clintons onderhoudt, al meer dan een jaar rond met plannen voor dit initiatief. Saban heeft met Israëlische functionarissen, waaronder de voormalige ambassadeur in Washington Michael Oren, en met topambtenaren op het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken overlegd over het opzetten van een taskforce die zich specifiek moet gaan bezighouden met de steeds luider wordende roep op campussen om maatregelen tot boycot, desinvesteren en sancties tegen Israël (BDS).

Volgens een functionaris in de joodse gemeenschap was het een andere filantroop van Israëlische komaf, de in Californië woonachtige Adam Milstein, die het initiatief verder ontwikkelde en zowel de mega geldschieter Adelson binnenhaalde als ook Reisman, die in de afgelopen jaren steeds meer betrokken is bij initiatieven voor steun aan Israël.

De uitnodiging voor de bijeenkomst kwam voor sommige genodigden als een verrassing. Een werknemer van een grote instelling vertelde dat de organisaties niets afwisten van het initiatief totdat ze de last minute uitnodiging ontvingen en dus ook niet geraadpleegd zijn bij de ontwikkeling van dit initiatief. Deze werknemer voegde daar aan toe dat voor deze organisaties het doel van de Vegas-top onduidelijk is. Een werknemer van een andere joodse instelling zei dat zij wel van plan waren om naar de vergadering te gaan, maar dat ze geen hooggeplaatste functionaris zullen sturen.

Alle joodse organisaties waarmee the Forward contact heeft opgenomen, weigerden om officiële uitspraken te doen, onder verwijzing naar het verzoek van de organisatoren om geen ruchtbaarheid te geven aan de bijeenkomst.

Joodse groeperingen die van plan zijn om naar de bijeenkomst te gaan, zijn “Israël on Campus Coalition”, “Hillel”, “StandWith Us”, de “Anti-defamation League” en de “Jewish Federations of North America (JFNA)”.

“Israël Action Network”, een gemeenschappelijk orgaan speciaal opgericht om tegenwicht te bieden aan BDS en de-legitimisering van Israël, zal niet van de partij zijn maar zal zich laten vertegenwoordigen door de JFNA.
“J Street U”, de studententak van de gematigde Israël lobby, die op de meeste campussen vertegenwoordigd is en tegen BDS is, is niet uitgenodigd.

Het doel, volgens een functionaris van een van de uitgenodigde groepen, was om ‘goede strategieën’ te ontwikkelen om tegenwicht te bieden aan de anti-Israël campagnes op de campussen en om ‘er voor te zorgen dat er geld is’ voor zulke programma’s. De aangeschreven groeperingen zijn echter niet gevraagd om een presentatie voor te bereiden voor het panel van Joodse geldschieters.

Een andere functionaris vond het verzoek tot geheimhouding ‘redelijk’ omdat het logisch is om er geen publiek bij te hebben als je samen met de geldschieters prioriteiten gaat stellen.

Joodse organisaties richten zich steeds meer op het organiseren van bijeenkomsten voor studenten op universiteitscampussen. [….] Ondanks dit toegenomen pro-Israël activisme, neemt het aantal pro-Palestijnse protesten en resoluties snel toe. In het afgelopen jaar heeft een record aantal van 15 universiteiten resoluties aangenomen over desinvestering vanuit Israël m.b.t. univeristeitsfondsen.

Er is een verslag van de ontwikkelingen t.a.v. van de resoluties op forward.com

 

Onderstaand een vertaling van het bericht van Jonathan Lis & Yarden Skop op Haaretz, 28 mei ( ook gepubliceerd op Mondoweiss.com)

Israëlische president Reuven Rivlin stelt dat de academische boycot van Israël een strategische bedreiging van de hoogste orde is.

[. . . . . . .]

In een overleg over de academische boycot in de presidentiële residentie in Jeruzalem stelde de voorzitter van het College van Voorzitters van Israëlische Universiteiten, professor Peretz Lavie (hoofd van de technische universiteit Technion) dat het nog steeds mogelijk is om het sneeuwbaleffect van de [academische boycot] beweging een halt toe te roepen. Hij waarschuwde echter dat ‘de wedstrijd bijna gespeeld is’.

Lavie, die het overleg bijwoonde samen met zijn collega-universiteitsvoorzitters riep op tot ‘strategische actie’ om de boycotbeweging in Europa en de Verenigde Staten een halt toe te roepen.

Er waren tot voor kort weinig anti-Israël studentenorganisaties, maar nu zijn ze vertegenwoordigd op alle toonaangevende universiteiten. We doen dan ook een beroep op u om dit punt op de agenda te zetten’, aldus Lavie tegen president Rivlin.

Tijdens het beraad werd een aantal successen van de boycotbeweging benoemd, waaronder de aanzienlijke afname van wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met internationale bedrijven. Deze afname is een gevolg van de vrees dat producten uit gezamenlijk onderzoek geboycot gaan worden, academische tijdschriften artikelen van Israëlische onderzoekers zullen afwijzen en de vrees voor de enorme druk van studentenorganisaties op academici wereldwijd zich aan te sluiten bij de boycot.

Vertaling: Herma van den Brink

 

BDS Nederland op Twitter