8 September 2023

Pop-Kultur Berlin-festival dumpt apartheid Israël

Zes jaar nadat de eerste artiesten zich terugtrokken uit Pop-Kultur Berlin vanwege hun partnerschap met de ambassade van apartheid Israël, heeft het festival eindelijk een einde gemaakt aan de beschamende, al lang bestaande samenwerking.

Meer dan twintig artiesten hebben het anti-Palestijnse racistische festival sinds 2017 geboycot, waaronder headliners Young Fathers dat jaar, als reactie op de oproep van de Palestijnse samenleving om Israël verantwoordelijk te houden volgens het internationaal recht, net zoals apartheid Zuid-Afrika ooit was.

Berichten in de media hebben gespeculeerd over de redenen waarom het festival dit jaar niet samenwerkte met Israël, waarbij de “impact” van de door Palestijnen geleide Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS)-beweging wordt erkend, evenals de aanhoudende protesten van liberale zionistische Israëli’s tegen gerechtelijke hervorming.

Het is typerend voor het onprofessionalisme, de ontwijking en het bedrog van het festival, dat de organisatoren de media verteld hebben dat geen enkele Israëlische artiest dit jaar steun van de ambassade wilde.

Toch vertelden verschillende artiesten aan campagnevoerders dat het festival hen maanden geleden al beloofde dat er dit jaar geen enkele ambassade bij betrokken zou zijn. Dit wijst er sterk op dat de publieke verklaringen van het festival bedoeld zijn om het eerdere besluit van het festival om de apartheid Israël in 2023 opzettelijk uit te sluiten, te verhullen.

Vorig jaar heeft het festival onweerlegbaar de hervatting van de samenwerking met de Israëlische ambassade verborgen gehouden en beweerd dat dit pas op het laatste moment was overeengekomen. Nu verwachten ze van kunstenaars en de media dat ze geloven dat het voor geen enkele deelnemende Israëlische kunstenaar onmogelijk zou zijn geweest om op korte termijn een financieringsaanvraag in te dienen. Het kan niet allebei waar zijn.

Ongeacht deze ongerijmdheden zijn we het eens met de muzikanten die gisteren in een open brief schreven dat ze “hopen dat het festival zijn ethische houding voortzet door in de toekomst niet samen te werken met apartheid Israël”.

Mocht het festival zijn partnerschap met apartheid Israël hervatten, welke koloniale partij van de extreemrechtse heersers dan ook in de regering zit, dan zullen we er bij de deelnemende kunstenaars opnieuw op aandringen zich opnieuw terug te trekken.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BDS Movement (@bdsnationalcommittee)

//www.instagram.com/embed.js

BDS Nederland op Twitter