26 December 2017

Popster Lorde twijfelt over optreden in Israël

De Nieuw-Zeelandse zangeres Lorde overweegt om komende zomer Israël te schrappen uit haar tournee. Een open brief van Nadia Abu-Shanab en Justine Sachs, beiden uit Nieuw-Zeeland en van Palestijnse respectievelijk joodse afkomst, doen een beroep op haar om Tel Aviv op 5 juni 2018 over te slaan.

Open brief

De brief van de twee heeft veel losgemaakt vooral in Lordes eigen land maar ook internationaal. Velen steunen de oproep van Nadia en Justine maar er zijn ook negatieve reacties die Lorde oproepen om de politiek er buiten te laten.

Dear Lorde,

Wij zijn twee jonge vrouwen uit Aotearoa, één joods, één Palestijns. Miljoenen mensen protesteren vandaag de dag tegen de Israelische politiek van onderdrukking, etnische zuivering, schending van de mensenrechten, bezetting en apartheid. Deel uitmakend van deze strijd geloven wij dat een economische, intellectuele en culturele boycot een effectieve weg is om ons uit te spreken tegen deze misdaden. Dat was heel doeltreffend tegen de apartheid in Zuid-Afrika en wij hopen dat het weer zal werken. (…)”

De brief van de twee fans leidt inmiddels tot veel bijval, ook van buiten Nieuw-Zeeland. Er is ook tegendruk, waarbij het belangrijkste argument is dat politiek en kunst/muziek gescheiden moeten worden.

In Europa is The Guardian een van de media die aandacht schenkt aan de kwestie.

Waarderende verklaring PACBI

De Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel, PACBI, bedankte Lorde voor haar bereidheid om te luisteren naar haar fans en hun argumenten serieus te nemen en spreekt uiteraard de hoop uit dat zij niet in Israel zal optreden.

Nog geen definitieve reactie

De zangeres gaf via Twitter de volgende voorlopige reactie:

Noted! Been speaking with many people about this and considering all options. Thank u for educating me I am learning all the time too“.

de redactie

BDS Nederland op Twitter