2 July 2014

Presbyteriaanse Kerk (USA) neemt resolutie aan tot desinvesteren

Verklaring Palestinian BDS National Committee (BNC) uitgegeven op 21 juni 2014

 De Palestijns BDS Beweging (BNC), de grootste coalitie van Palestijnse maatschappelijke organisaties, juicht het moedige besluit toe dat is genomen door de Algemene Vergadering van de Presbyteriaanse Kerk (USA) om hun investeringen terug te trekken uit 3 Amerikaanse bedrijven: – Hewlett Packard (HP), Motorola Solutions en Caterpillar – gebaseerd op hun breed gedocumenteerde betrokkenheid bij de onderdrukking en schending van de mensenrechten van de Palestijnse bevolking.

Door dit historisch besluit om concrete maatregelen te nemen, toont de Presbyteriaanse Kerk hun niet aflatende inzet voor waarheidsvinding en rechtvaardigheid. Met het aannemen van deze resolutie is een jarenlang proces afgesloten waarin de Presbyteriaanse Kerk talrijke bewijzen heeft aangedragen die de rol van deze 3 bedrijven aantoonden bij misdaden begaan door Israël tegen Palestijnen en dat daar door de jaren heen niets aan is veranderd. Dit liet de Presbyteriaanse Kerk geen ander keuze dan desinvesteren.

Bisan Mitri van de BNC verwoordde dit aldus:

Het besluit tot desinvesteren genomen door de Presbyteriaanse Kerk (USA) inspireert en toont morele moed. Het is een overwinning voor alle mensen die streven naar vrede en rechtvaardigheid. Dit besluit laat zien dat inzet voor rechtvaardigheid een morele verplichting tot handelen inhoudt: het is tijd dat andere kerkelijke gemeenschappen dit voorbeeld gaan volgen.

 De resolutie is aangenomen op de dag dat de 15-jarige Mohammed Dudeen is gedood door het Israëlische leger dat in de West Bank hun politiek van collectieve straffen uitvoert en de voortdurende en nietsontziende bombardementen op de Gazastrook intensiveert.

De betrokkenheid van HP, Motorola en Caterpillar bij deze schendingen valt niet te ontkennen en is grondig gedocumenteerd. HP-technologie is wordt dagelijks gebruikt bij de blokkade van Gaza door de Israëlische marine, met als gevolg de totale ineenstorting van de economie in de Gazastrook en de vernietiging van de eens bloeiende visindustrie. De technologie van Motorola Solutions wordt ingezet bij zowel de bouw van Israël’s apartheidsmuur als bij de bouw van Israëlische nederzettingen.

De bulldozers van Caterpillar maken de routinematige verwoesting door Israël van Palestijnse huizen mogelijk. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe deze bedrijven willens en wetens materieel hebben bijgedragen aan de Israëlische bezetting, kolonialisme en apartheid.

Deze resolutie toont aan dat desinvesteren een morele noodzaak is, naast de wettelijke verplichting, omdat regeringen, in het bijzonder die van de VS, nog steeds de Israëlische regering niet verantwoordelijk stellen voor de misdaden begaan door Israël. Mitri:

 Dit baanbrekende besluit genomen door de Presbyteriaanse Kerk (USA) is een waarschuwing aan HP, Motorola, Caterpillar en andere bedrijven die medeplichtig zijn aan Israël’s bezetting, dat de druk op hen wordt opgevoerd en dat zij deze schadelijke contracten in Israël moeten ontbinden en dat ze aansprakelijk worden gesteld….

De resolutie door de Presbyteriaanse Kerk (USA) werd aangenomen met 310 stemmen vóór en 303 tegen, en aldus werd de Kerk gemaand om hun belang van $ 21 miljoen uit deze bedrijven terug te trekken. Eerder deze maand besloot de US Methodist Church tot desinvestering in G4S, een bedrijf dat medeplichtig is aan de mishandeling van Palestijnse gedetineerden in Israëlische gevangenissen en andere schendingen.

Rifat Kassis, algemeen coördinator van Kairos Palestine, zei:

“Het besluit van de Presbyteriaanse Kerk (USA) tot desinvesteren geeft hoop aan de Palestijnen en laat hen weten dat zij niet alleen staan.”

BDS Nederland op Twitter