21 July 2023

Pride is a protest: kom naar de Pride Walk op 22 juli

In Amsterdam zijn de Queer & Pride weken weer begonnen, georganiseerd door twee verschillende organisatie. De organisatie Queer Amsterdam trapt op zaterdag 22 juli af met de Pride Walk, die aandacht vraagt voor gelijkwaardigheid van de wereldwijde regenboogcommunity.

Palestijnse LHBTIers worden, ook tijdens Pride, geconfronteerd met de propaganda dat bezetter Israël een vrijzinnig walhalla zou zijn. Het fenomeen dat ‘Pinkwashing’ heet: bedrijven en landen die proberen mee te liften op het succes van de LHBTi+ beweging om zichzelf een progressief imago aan te meten. Een voorbeeld is de Tel Aviv Pride, die doelbewust door Israël is opgezet om het imago op te krikken.

De andere organisatie, Amsterdam Pride, heeft als hoofdsponsor Booking.com, het bedrijf dat geld verdient aan de roof van Palestijns land. Booking.com staat op de VN-lijst van bedrijven die actief zijn in de illegale nederzettingen, omdat ze daar accommodaties aanbieden en dus verdienen aan de bezetting.

#YOUAREINCLUDED? Niet als je als Palestijn wilt demonstreren. Hoofdsponsor van Pride Amsterdam Booking.com verdient geld aan accomodaties in illegale nederzettingen.

#YOUAREINCLUDED? Niet als je als Palestijn wilt demonstreren. Hoofdsponsor van Pride Amsterdam Booking.com verdient geld aan accomodaties in illegale nederzettingen.

Pride gaat (mede) over vrijheid van onderdrukking en het recht jezelf te zijn met je eigen identiteit. Nederland ontkent nog steeds formeel het bestaan van de Palestijnse identiteit. Palestijnen in Nederland worden nog steeds geregistreerd bij de gemeente met nationaliteit ‘onbekend’.

Genoeg redenen dus voor protest, ook met een Palestijnse vlag. ‘Ja maar Palestijnse LHBT’ers hebben het in Palestina toch ook heel moeilijk?’ Jazeker, en ook daarom verdienen ze onze steun in hun strijd voor vrijheid en gelijkwaardigheid.

Sluit je met BDS Nederland aan bij de Pride Walk, op zaterdag 22 juli. Locatie: 12.00 uur verzamelen op de Dam, om 13.00 uur lopen naar Museumplein. Meer informatie en route.

BDS Nederland op Twitter