8 October 2014

Propaganda in GTST; open brief aan Endemol

Bestuur Endemol Nederland BV

MediArena 2

Postbus 12121

1100 AC Amsterdam

 

Rotterdam, 6 oktober 2014

Betreft: Uitzendingen GTST

 

Geacht bestuur,

Tot onze ontzetting wordt er in de uitzending van GTST op maandag 29 september j.l. door Nina aan Vincent voorgesteld om op vakantie naar Israël te gaan en ze zegt: “…… Het is een overweldigend land, heel bijzonder, en het plaatst misschien alles in een ander perspectief. Je kan er ook luieren en in de zon liggen”.

In de uitzending van donderdag 2 oktober zegt ze: “Ik heb wat dingen op een rijtje gezet, dingen waar ik echt naar toe wil, Jeruzalem en de Dode Zee, die wil ik absoluut niet missen.”

Is het de programmamakers en de cast ontgaan dat er afgelopen zomer een nietsontziende oorlog heeft gewoed in de Palestijnse Gazastrook, met meer dan 2000 doden, tienduizenden gewonden en een onvoorstelbare verwoesting tot gevolg? Palestijnen moeten zien te overleven tussen de puinhopen waarin het Israëlische leger Gaza heeft veranderd, zonder voldoende voedsel of schoon drinkwater. Voor hen geen “luieren en in de zon liggen”.

In dezelfde week dat Nina zegt dat ze naar Jeruzalem wil kwam het bericht dat er in de nacht van 29 op 30 september Israëlische kolonisten onder politiebegeleiding 23 huizen in bezit hebben genomen in de wijk Silwan in het bezette Oost-Jeruzalem. De Palestijnse bewoners zijn zonder pardon op straat gezet. Huisuitzettingen zijn in de bezette gebieden een bijna dagelijks terugkerende praktijk. Inderdaad, “het is een overweldigend (of bedoelde Nina gewelddadig?) land.”

Wij beschouwen deze uitzendingen als een morele steun voor Israëls mensenrechtenschendingen, en als een dolkstoot in de rug van de vele Nederlanders die opkomen voor de rechten van Palestijnen. Wij weten niet hoe de “ romantische vakantie heel anders afloopt” maar willen graag daarover met u van gedachten wisselen. Het zou de makers van GTST sieren als ze Israël “in een ander perspectief” zouden plaatsen en minstens een kritische noot plaatsen bij deze schendingen van zowel het humanitair recht als het internationaal recht.

Op de GTST-website is te lezen dat in de (jubileum) 5000e aflevering “miljoenen fans zullen zien hoe Nina met Vincent een romantische vakantie probeert te houden aan de Dode Zee.(…) Maar wat een romantische vakantie had moeten worden, loopt heel anders af”.

Een deel van de Dode zee ligt in de Westelijke Jordaanoever, gebied dat, net als Oost-Jeruzalem, al sinds 1967 door Israël is bezet. Beide liggen dus beslist niet in Israël.

Palestijnen kunnen niet gemakkelijk een “romantische vakantie houden” bij hun Dode Zee, vanwege het uitgebreide netwerk van Israëlische checkpoints in de bezette Palestijnse gebieden.

Israëlische bedrijven gebruiken het Palestijnse deel van de Dode Zee om er mineralen uit te winnen die o.a. gebruikt worden bij de fabricage van cosmetische producten. Verder tapt Israël zoveel water van de Jordaanrivier, de waterleverancier voor de Dode Zee, dat er niet genoeg water de Dode Zee instroomt en deze in een rap tempo aan het verdwijnen is.

Wij zijn ons er zeer wel van bewust dat de afleveringen die in Israël spelen in een eerder stadium zijn opgenomen en dat er misschien geen wijzigingen meer mogelijk zijn.

Maar bij opnames in de studio zou een kritische opmerking van één (of liever meerdere) van de castleden zeker op zijn plaats zijn.

Graag zouden wij bij u op gesprek komen om één en ander toe te lichten. We zijn ook van harte bereid om te praten over onze ervaringen in Jeruzalem en de Palestijnse gebieden.

 

Met vriendelijke groet,

 

Benji de Levie, voorzitter Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP).

 

BDS Nederland op Twitter