29 January 2024

Protestactie: De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam promoot genocide!

Vanavond treedt het Jerusalem Quartet op in het muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. De mooie klanken van hun muziek kunnen niet verhullen dat zij onderdeel zijn van de Brand Israel Campagne, in het leven geroepen door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken om het imago van Israël op te poetsen en zijn oorlogsmisdaden wit te wassen.

Bezorgde muziekliefhebbers verstoorden het concert om het publiek hierover te informeren en op te roepen de zaal te verlaten.

Buiten demonstreerde een groep activisten en deelde flyers uit aan het publiek over de Brand Israël Campagne en de rol van het Jerusalem Quartet daarin.

Muziek en kunst dienen bruggen te bouwen. Maar voor Israël is kunst en cultuur propaganda. Israel financiert, promoot en stuurt artiesten en kunstenaars naar het buitenland zodat u Israel associeert met muziek en kunst in plaats van met oorlogsmisdaden, militaire bezetting, apartheid, onderdrukking, kolonisatie en nu zelfs: genocide.

Het Jeruzalem Kwartet is trots op het label culturele ambassadeur van die staat en laat zijn muziek graag gebruiken voor de Brand Israel Campagne. Met de status van “distinguished IDF musicians” hebben zij ook altijd een nauwe band met het leger gehad.

Door een podium te geven aan deze propaganda, normaliseert de Strijkkwartet Biënnale het gewelddadige rechtsextremistische Israëlische regime en legitimeert zij de genocide op 2,3 miljoen Palestijnen in bezet en geblokkeerd Gaza.

Muzikanten, kunstenaars en artiesten in Gaza worden gedood door Israëlische bommen en leiden honger door de sadistische blokkade. Israel heeft bijna alle muziekscholen, theaters en culturele centra in Gaza vernietigd en meer dan 100 historische plekken opzettelijk verwoest. Palestijnse artiesten kunnen niet vrij reizen om hun eeuwenoude verfijnde cultuur in het buitenland te promoten.

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam onderschrijft de Governance Code Cultuur, de Code Culturele Diversiteit en de Fair Practice Code maar is een onveilige plek voor Palestijnse muzikanten en muziekliefhebbers.

Wij roepen de organisatie dan ook op hier lering uit te trekken en in de toekomst geen ambassadeurs van opressieve apartheid regimes uit te nodigen op het podium.

Doneren

BDS Nederland op Twitter