15 March 2021

Roger Waters en meer dan 700 organisaties, artiesten en individuen: Stevie Wonder, zeg nee tegen Israëlische apartheid!

Via USACBI: US Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel

De beroemde muzikant Roger Waters van Pink Floyd deed een video-oproep aan Stevie Wonder, waarin hij hem opriep de Israëlische Wolfprijs af te wijzen en nee te zeggen tegen de Israëlische apartheid:

Waters’ oproep kwam toen meer dan 700 organisaties, kunstenaars en individuen over de hele wereld zich bij de Amerikaanse campagne voor de academische boycot van Israëls oproep aan Wonder aansloten en hem aanspoorden om “nee te zeggen tegen deze ‘prijs’, nee te zeggen tegen de normalisatie van de Israëlische apartheid en op te komen voor gerechtigheid, gelijkheid en vrijheid voor alle Palestijnse mensen.” Beide oproepen herinnerden eraan dat Wonder weigerde op te treden bij een inzamelingsactie voor de “Vrienden van de IDF” in 2012, evenals zijn lange geschiedenis als verzet tegen de apartheid in Zuid-Afrika.

De oproep werd ondertekend door een diverse groep activisten, waaronder beeldend kunstenaar Samia Halaby, grafisch kunstenaar en Black Panther-veteraan Emory Douglas, componist Raymond Deane, kunstenaar Freda Guttman en songwriter Dave Lippmann. Een breed scala aan organisaties steunde de oproep, waaronder de Canadese BDS-coalitie, de Zuid-Afrikaanse BDS-coalitie, Zuid-Afrikaanse Joden voor een vrij Palestina en Boycott from Within, de alliantie van Israëlische burgers voor BDS.

Lees de oproep hieronder – en voeg je naam toe om mee te doen aan de open brief:

Stevie Wonder Zeg alsjeblieft nee tegen Apartheid Israël: een open brief

Beste Stevie Wonder:

Samen met ondergetekenden schrijft het Organizing Collective for the US Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (USACBI) om u aan te sporen uw oppositie tegen Apartheid sterk te houden door de Israëlische Wolf-prijs te weigeren.

We willen beginnen met onze erkenning en dank uit te spreken voor uw in het verleden doordachte en standvastige steun voor mensenrechten en waardigheid over de hele wereld, en uw acties als muzikant van wereldklasse en uw status als VN-‘Boodschapper van de Vrede’.

Door uw weigering om op te treden bij een inzamelingsactie voor de Vrienden van de IDF in 2012, was u duidelijk in het voortzetten van uw verzet tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Destijds erkende u de impact van iets dat Desmond Tutu ook deed – dat het Israëlische apartheidsregime erger was dan dat van Zuid-Afrika.

We zijn er zeker van dat het ontvangen van de “Wolf-prijs” misschien een grote eer lijkt, maar we vragen u alstublieft te overwegen wat u goedkeurt als u dit accepteert: de bezetting en onderdrukking van het Palestijnse volk; hun oneindig vernieuwbare opsluiting zonder aanklacht of proces in Israëlische gevangenissen; de illegale collectieve bestraffing die Palestijnen dagelijks ondergaan in bezet Palestina; de ontkenning van het recht van Palestijnen om naar hun vaderland terug te keren – gestolen en gekoloniseerd in 1948; en aanhoudende apartheidspraktijken – waaronder de weigering van Israël om de Palestijnse bevolking onder zijn militaire bezetting te vaccineren tegen COVID terwijl het vaccin wordt toegediend aan Joodse burgers.

Dit alles is in handen van het Israëlische apartheidsregime, onder wiens beleid deze onderscheiding wordt toegekend.

We blijven geïnspireerd door uw acties in 1985, toen u ter ere van uw 35ste verjaardag zo rechtvaardig sprak en zong voor de VN die raciale gelijkheid verdedigde en de Zuid-Afrikaanse apartheid aan de kaak stelde.

We vragen u om dezelfde verplichtingen na te komen en gerechtigheid en vrijheid te eisen voor de Palestijnse zaak van nationale bevrijding.

Zeg nee tegen deze “prijs”, zeg nee tegen de normalisatie van de Israëlische apartheid, en sta achter rechtvaardigheid, gelijkheid en vrijheid voor alle Palestijnse mensen.

Alle ondertekenaars:

Amerikaanse campagne voor de academische en culturele boycot van Israël

Klik hier om deze oproep ook te ondertekenen

Doneren

BDS Nederland op Twitter