13 April 2022

Russische diamanten via Israël naar VS

De sancties tegen Rusland worden met de dag strenger. Maar over Russische diamanten hoeven Amerikanen zich geen zorgen te maken. Als ze maar geslepen zijn in Israël.

Ondanks de voortdurend nieuwe sanctiepakketten die Rusland moeten weerhouden van voortzetting van de oorlog in de Oekraïne, zijn er opvallende gaten in dit “gemeenschappelijke optreden” tegen Rusland. In de eerste plaats heeft Israël zelf nog geen sancties afgekondigd. Dat is al merkwaardig omdat elk land dat tot “het Westen” gerekend wordt en niet zou meedoen met de sancties, op een oorverdovend protest zou kunnen rekenen. Vreemd is helemaal dat Rusland dik blijft verdienen aan de export van diamanten die toch in het algemeen niet tot de eerste levensbehoeften worden gerekend.

De diamanten worden uit de grond gehaald in Siberië en in andere landen geslepen en gepolijst. Aan dat laatste wordt dik verdiend. Israël heeft een belangrijke rol in die bewerking van en de verdere handel in de edelstenen. Nu blijkt dat die handel van Rusland naar de verenigde Staten gewoon door kan blijven gaan, als de diamanten maar in Israël gepolijst worden.

Zou het niemand zijn opgevallen? Dat is onwaarschijnlijk omdat de Oekraïense president Zelensky vorige week nog heeft gewezen op de nog niet in de sancties opgenomen edelstenen. Dat was in een toespraak voor het Belgische parlement. Ook dat was niet voor niets, want Antwerpen speelt wereldwijd een belangrijke rol in de diamantwereld.

Misschien een tip voor de Amerikaanse en Engelse regeringen die dagelijks oproepen tot hardere sancties tegen Rusland.

BDS Nederland op Twitter