3 April 2023

#ShutDownNation: 12 nieuwe zakelijke redenen om uit Israël te desinvesteren

Bericht  van het BDS National Committee

Met de meest extreemrechtse, fundamentalistische en corrupte regering ooit, lijkt Israël steeds meer op een #ShutDownNation. We hebben onlangs 17 redenen gepubliceerd om nog eens goed na te denken voordat u in apartheid Israël investeert. Hieronder staan 12 nieuwe redenen (+1 doorlopende) om te desinvesteren:

Doorlopend: Investeren in Israël financiert het meedogenloze, 75 jaar oude regime van vestigingskolonialisme en apartheid tegen inheemse Palestijnen, waaronder bloedbaden, etnische zuiveringen, belegering, sloop van huizen en aanhoudende land- en waterdiefstal. Bovendien…

 1. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft gewaarschuwd dat de “hervormingen” van Netanyahu “langetermijnrisico’s kunnen vormen voor de economische vooruitzichten van Israël, met name de instroom van kapitaal in de belangrijke hightechsector”, en kunnen leiden tot een verlaging van de rating.
 2. Zakendagblad The Marker: Sinds de nieuwe Israëlische regering aan de macht is gekomen, hebben investeerders op de Israëlische aandelenmarkt meer dan 25 miljard dollar verloren. Voormalig voorzitter van de Nationale Economische Raad van Israël, prof. Eugene Kandel, voorspelde 2 scenario’s voor zijn economie, “een hartaanval of kanker”.
 3. Het Israëlische hightechbedrijf Riskified, met een waarde van meer dan 1 miljard dollar, maakt 500 miljoen dollar over van Israëlische banken in het buitenland en investeert in een nieuw R&D-centrum in Portugal. Het vreest “een betekenisvolle en langdurige economische neergang in Israël” en zijn neergang naar “een meer autoritaire staat”.
 4. Senior Israëlische analisten: “Investeringen in Israël zijn de afgelopen maanden bijna verdwenen… We zien een slechte investeringsbereidheid bij buitenlandse investeerders, maar we hebben ook minder eetlust als Israëli’s.”
 5. Israël kan in vijf jaar tijd 74 miljard dollar aan bbp verliezen, zo waarschuwden experts van het Israëlische ministerie van Financiën minister Smotrich, mocht de positie van Israël op de “democratie”-ranglijst dalen en de kredietwaardigheid van het land raken.
 6. De hoofdeconoom van Israël, Shira Greenberg, schatte dat de verlaagde kredietwaardigheid van Israël de helft van zijn groei van het bbp in de komende vijf jaar zou tenietdoen.

Een protest van hightech-arbeiders in Tel Aviv, eerder in maart 2023. Op het spandoek staat “Liquidatieverkoop voor hightech”. Credit: Eyal Toueg

 

 1. Meer dan 250 Joods-Amerikaanse bedrijfsleiders waarschuwden voor de “vernietiging” van de Israëlische economie en zeiden dat ze gedwongen zouden kunnen worden “om hun afhankelijkheid van Israël als een strategische bestemming voor investeringen opnieuw te evalueren”.
 2. Israëlische economische expert: “Bijna 100 procent van de nieuwe [Israëlische] hightechbedrijven … zijn geregistreerd in de Verenigde Staten. … [hun] toekomstige belastinginkomsten zullen in de [Amerikaanse] schatkist gaan”, en de schade zal “tientallen jaren aanhouden”, lang nadat Netanyahu en Smotrich verdwenen zijn.
 3. Uit een recente peiling blijkt dat 17% van de Israëli’s, ofwel een miljoen volwassenen, overweegt geld naar het buitenland te verhuizen. Met duizenden die al miljarden dollars hebben verplaatst, tweette een van de opiniepeilers dat “als zelfs maar een vijfde van deze [17%] zal gebeuren, dit een totale ineenstorting betekent.”
 4. De Amerikaanse senator Murphy dreigt met “voorwaardelijke hulp aan Israël” door te zeggen: “Als we doorgaan met het steunen van de Israëlische regering, moeten zij zich bezighouden met het voortzetten van een toekomstige Palestijnse staat.”
 5. De Israëlische president Herzog waarschuwde: “Iedereen die denkt dat een echte burgeroorlog … een grens is die we niet zullen halen, heeft geen idee. De afgrond is binnen handbereik.”
 6. Bijna 100 voormalige managers en toezichthouders bij de kernreactoren van Israël waarschuwden dat de “gekke blitz” van de regering, als ze niet wordt gestopt, een “existentieel” risico voor het land kan worden.

Apartheid is altijd verschrikkelijk voor de onderdrukten. Zoals gisteren in Zuid-Afrika en vandaag in Israël, weten we nu dat het ook op de langere termijn verschrikkelijk is voor de zaken!

#ShutDownNation

BDS Nederland op Twitter