3 December 2017

Sinterklaascadeau Trump, Jeruzalem hoofdstad van Israël?

President Trump zal volgens berichten in Amerikaanse media woensdag aanstaande aankondigen dat de Verenigde Staten Jeruzalem als hoofdstad van Israël zullen erkennen. Palestijnse leiders bereiken hun tolerantiegrens.

De ambassadekwestie op achtergrond

De berichten gaan vergezeld van een stroom van geruchten over het wel of niet verplaatsen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Een Amerikaanse president moet als gevolg van een wet uit de jaren ’90 ieder half jaar beslissen of hij de ambassade verplaatst ofwel dat hij dat besluit een half jaar uitstelt. De presidenten Clinton, Bush en Obama kozen steeds voor uitstel. De algemene verwachting is dat een dergelijk besluit tot felle reacties zou leiden in de Arabische wereld.

Waarschuwingen voor explosie

De laatste weken, toen signalen uit Washington over een heroverweging van het ambassadebeleid doorsijpelden, waarschuwden verschillende vooraanstaande betrokkenen voor een explosieve situatie. John Kerry, minister van Buitenlandse Zaken onder president Obama, waarschuwde voor een “absolute explosion” en voor grote diplomatieke problemen. Ook de koning van Jordanië (the move could spark violence) en de Palestijn Saeb Erekat (the destruction of the peace process as a whole) waarschuwden in soortgelijke termen. Het lijkt er op dat Trump daarvoor terugschrikt. Maar het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van de joodse staat behoort volgens veel media wel degelijk tot de mogelijkheden.

Jeruzalem hoofdstad

Vrijdag 1 december was een delegatie van de Palestijnse Autoriteit in het Witte Huis voor overleg met Jared Kushner, schoonzoon en Midden-Oosten adviseur van Trump. Hem werd gezegd dat verplaatsing van de ambassade en/of het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, het einde van het vredesproces zou betekenen. Ook zaterdag (2 december) brachten media het bericht dat de president Jeruzalem als hoofdstad zou erkennen en tegelijk zijn staf opdracht zou geven om voorbereidingen te treffen voor toekomstige verplaatsing van de ambassade. Maandag 4 december is de laatste dag waarop de president die verplaatsing (weer) een half jaar kan opschuiven. De meeste media tenderen (gisteren en vandaag) naar het uitstellen van de ambassadeverhuizing en het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad. Ook in dat geval mag een zeer felle reactie van Palestijnse kant worden verwacht.

Het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad zou een verraad zijn aan de Palestijnse natie en aan de Palestijnse rechten. Hopelijk (en waarschijnlijk) zal de Europese Unie daarin niet meegaan.

de redactie

BDS Nederland op Twitter