28 July 2019

Sloop in Wadi Hummus, etnische zuivering in bezet Oost-Jeruzalem

Op maandag 22 juli heeft Israël de grootste misdaad van etnische zuivering gepleegd sinds 1967, tegen de Palestijnse wijk Wadi Hummus in bezet Oost-Jeruzalem. Bij een militaire aanval die bij het ochtendgloren begon, hebben Israëlische soldaten in slechts enkele uren de huizen van honderden Palestijnse families verwoest. Deze aanval kwam vrijwel onmiddellijk nadat een Israëlische militaire rechtbank de sloop had goedgekeurd. Nog eens 116 huizen worden bedreigd met sloop in Wadi Hummus.

De enormiteit van de misdaad is niet alleen de pure omvang ervan.

Als de agressieve huizensloop van Israël nu niet wordt gestopt, zullen andere Palestijnse gemeenschappen de volgende zijn. Alleen al in Jeruzalem loopt ten minste een derde van alle Palestijnse huizen gevaar voor sloop. Dit zou de gedwongen verplaatsing van ongeveer 100.000 Palestijnen betekenen. Aan de rand van Jeruzalem strijden 46 Palestijnse – bedoeïenengemeenschappen al jaren tegen de dreiging van verdrijving.

Het vermogen van Israël om de inheemse Palestijnse bevolking van Jeruzalem etnisch te reinigen en te verdrijven naar Bantustans die zijn ingeklemd tussen de illegale muur en nederzettingen, kan worden belemmerd door de mobilisatie van menselijke tegendruk.

Israël heeft Wadi Hummus jaren geleden in een groteske situatie gebracht. De meeste gebieden waar Palestijnse huizen zijn gebouwd, bevinden zich in gebieden A en B, die volgens de Oslo-overeenkomst onder de administratieve controle van de Palestijnse Autoriteit (PA) vallen. Maar de bouw van de Muur heeft het gebied de facto aan Jeruzalem gehecht, waardoor het is geïsoleerd van de rest van het bezette Palestijnse grondgebied.

Door voor het eerst huisvernielingen uit te voeren in gebieden onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit, met als excuus dat de huizen te dicht bij de apartheidsmuur lagen (op zich een illegaal bouwwerk), heeft Israël een duidelijke boodschap verzonden dat er geen veilige ruimte is voor Palestijnen, en dat de enige grenzen die tellen, worden getrokken door het Israëlische leger – met  automatische goedkeuring van de rechtbanken en de medeplichtige internationale gemeenschap en bedrijven.

Deze jongste Israëlische misdaad vindt plaats precies 15 jaar nadat de Algemene Vergadering van de VN met overweldigende meerderheid het vonnis van het Internationaal Gerechtshof over de illegaliteit van de muur heeft onderschreven. Dat VN-besluit herinnerde alle staten aan hun verplichting “om te zorgen voor naleving door Israël van het internationale humanitaire recht”.

Huisverwoestingen maken deel uit van het Israëlische regime van bezetting, kolonisatie en apartheid tegen het Palestijnse volk. Dit regime manifesteert zich in vele vormen, waaronder de belegering en zich herhalende militaire aanvallen op twee miljoen Palestijnen in Gaza, de opsluiting van duizenden Palestijnse politieke gevangenen en administratieve gevangenen, de ontkenning van de rechten van Palestijnse vluchtelingen, de escalerende constructie van illegale nederzettingen, en de lange lijst van racistische wetten, inclusief de Wet op de Natiestaat die constitutionele status verleent aan het apartheidsregime van Israël.

Ons meest effectieve antwoord op dit regime en de instellingen en bedrijven die zijn misdaden mogelijk maken, zijn Boycot, Desinvesteren and Sancties (BDS). Boycots en sancties speelden een beslissende rol bij het beëindigen van de apartheid in Zuid-Afrika, en ze spelen een steeds invloedrijkere rol bij het beëindigen van het Israëlische regime van bezetting en apartheid.

Laten we onze lopende campagnes intensiveren en:

  • Bouwen aan bewustzijn en campagnes om alle militaire en veiligheidsbanden met Israël te verbreken, inclusief het beëindigen van gezamenlijk militair / veiligheidsonderzoek met Israël.
  • Aansluiten bij de oproepen voor HSBC om afstand te doen van Caterpillar, wiens machines zijn gebruikt om Palestijnse huizen in Wadi Hummus te slopen.
  • Deelnemen aan de campagne om HP-bedrijven onder druk te zetten om een ​​einde te maken aan hun medeplichtigheid aan Israëlische mensenrechtenschendingen, inclusief het leveren van servers voor het nationale bevolkingsregister van Israël. Dat register beheert het administratieve systeem dat de Palestijnse burgers en Palestijnse inwoners van Israël berooft van hun fundamentele mensenrechten en burgerrechten.
  • Versterking en het opzetten van campagnes waarin kerken, vakbonden en pensioenfondsen worden opgeroepen om alle bedrijfscriminelen die betrokken zijn bij de Israelische mensenrechtenschendingen, waaronder huisverwoestingen en etnische zuiveringen, af te stoten en / of uit te sluiten van aanbestedingen. Deze omvatten Caterpillar, Hyundai Heavy Industries, Volvo en JCB.
  • Oproep aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN om weerstand te bieden aan de druk van Israël en zijn lobbygroepen en de database vrij te geven van 206 bedrijven die betrokken zijn bij de illegale nederzettingenonderneming van Israël.

Klik hieronder om te tweeten:

 

@ MBachelet @UNHumanRights: De sloop van 100 huizen in Wadi Hummus is het nieuwste voorbeeld van Israëls misdaden tegen Palestijnen. #StopEthnicCleansing (klik om te tweeten)

#UNGiveUsTheNamesAlready van bedrijven die profiteren van de Israëlische bezetting. ((Klik om te  Tweeten):

 

BDS Nederland op Twitter