6 September 2014

Sluit je aan bij de BDS beweging: doe mee en maak impact!

Waarom zou ik meedoen met de boycot van Israël?

Door de steun van regeringen over de hele wereld kan Israël nog steeds ongestraft doorgaan met het schenden van het internationaal humanitair recht.

Door gerichte boycotacties en campagnes tegen bedrijven en instellingen die hieraan medeplichtig zijn, is de internationale BDS beweging een krachtig en strategisch wapen om Israël te isoleren.

Bekijk de timeline om BDS successen tot nu toe te zien. Boycots en sancties hebben geholpen de apartheid in Zuid-Afrika te beeindigen!

Wat zou ik moeten boycotten?

Er worden duizenden producten verkocht door zowel Israëlische als internationale bedrijven die medeplichtig zijn aan het schenden van mensenrechten in de bezette gebieden. Boycotacties hebben het meeste kans op succes als ze een onderdeel zijn van een bredere campagne zoals bijvoorbeeld druk uitoefenen op winkeliers om een bepaald product uit de schappen te halen of op een bedrijf om niet langer medeplichtig te zijn aan het schenden van internationaal recht.

Producten waartegen momenteel wereldwijd boycotacties gevoerd worden zijn o.a.:

Groenten en fruit

Een substantieel deel van de Israëlische export betreft groenten en fruit, veelal geteeld op gestolen Palestijnse grond en gekweekt met gestolen water. Check het etiket of er “Product of Israel” op staat. Vermijd de aankoop van producten van de merken Jaffa (citrus fruit), Mehadrin (verschillende soorten groenten en fruit), EDOM(o.a. citrus fruit) en Hadiklaim (o.a. dadels).

SodaStream

De apparatuur van SodaStream om thuis koolzuurhoudende dranken te maken is een van Israël’s meest bekende exportproducten. Sodastream claimt een zeer milieuvriendelijk bedrijf te zijn omdat hun producten consumenten helpen om hun CO2-uitstoot te verminderen iedere keer dat ze thuis een koolzuurhoudend drankje maken in plaats van deze in de supermarkt te gaan halen.

SodaStream is gevestigd in de illegale nederzetting Maale Adunim op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het bedrijf is bezig een fabriek te openen in de Negev woestijn in de buurt van Rahat, een van de geplande Palestijnse bedoeïenen `townships`. Met de bouw van deze fabriek is SodaStrream betrokken bij Israël´s plannen om minstens 40.000 Palestijnse Bedoeïenen gedwongen te huisvesten in ´townships´. Aanhoudende protesten tegen een SodaStream winkel in het Britse Brighton heeft geleid tot de sluiting van de winkel.

 

Ahava

Ahava produceert huidverzorgingsproducten op basis van modder uit de Dode Zee. Mooi toch, zo’n natuurlijk product? Nou, nee. Ahava Dead Sea Laboratories is gevestigd in een van de illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Meerdere grote winkelketens wereldwijd hebben onder druk van BDS-acties verkoop van Ahava producten gestaakt.

Op de Nederlandse website van Ahava (iloveahava.nl) staan de verkooppunten van Ahava producten, o.a. apotheken.

Er is niets moois aan het Israëlische apartheidsregime en de bezetting!!

 

 Teva

Teva Pharmaceutical Industries is Israel’s grootste farmaceutisch bedrijf en genereert hoge belastinginkomsten. Het bedrijf profiteert ook van het Israëlisch regeringsbeleid dat een gesloten markt (dus geen concurrentie en dientengevolge hoge prijzen) heeft gecreëerd voor farmaceutische producten in de Palestijnse bezette gebieden.

Apothekers in Engeland en andere landen zijn begonnen met een boycot van Teva. Vraag uw arts, wanneer mogelijk, om geen medicatie van Teva voor te schrijven.

 

  Hewlett Packard (HP)

IT-bedrijf Hewlett packard (HP) onderhoudt verschillende IT-systemen voor zowel de Israëlische regering als het leger. HP is onder meer de leverancier van het identificatie systeem dat geïnstalleerd is bij de militaire checkpoints en heeft het computersysteem gebouwd dat door de Israëlische marine wordt gebruikt bij de blokkade van Gaza. In de VS heeft zowel de Presbyterian Church USA als de Quaker Friends Fiduciary Corporation (FFC) mede daardoor hun investeringen uit HP teruggetrokken.

Boycot HP producten! Koop geen HP laptops, printers of inkt patronen!


Caterpillar

Caterpillar bulldozers worden regelmatig ingezet, in strijd met het internationaal recht, bij het verwoesten van Palestijnse huizen en boerderijen. Het was ook een CAT bulldozer die betrokken was bij de dood van de Amerikaanse activiste Rachel Corrie in Rafah in 2003. De Presbyterian Church USA, de Quaker Friends Fiduciary Corporation (FFC) en de Church of England hebben mede daardoor hun investeringen uit Caterpillar teruggetrokken. Boycot Caterpillar producten, zoals schoenen, tassen (o.a. verkocht door Zalando) en gereedschap!

 

Eden Springs

Volgens de eigen website is Eden Springs Europa’s marktleider voor waterkoelers en koffiemachines voor bedrijfsmatig gebruik. Eden Springs afficheert zichzelf als milievriendelijk met de slogan: “You drink we care”. Maar Eden Springs gebruikt water van een bron op de bezette Golan Hoogten, waar het moederbedrijf is gevestigd. Check bij uw bedrijf, universiteit of Hogeschool of er waterkoelers en koffiemachines van Eden Springs staan en zo ja, stel dit aan de kaak binnen het bedrijf of onderwijsinstelling.

 

Hoe moet ik kiezen wat te boycotten en campagne tegen te voeren?

Hier zijn een paar ideeën over hoe een effectief boycot doelwit te kiezen:

Gemakkelijk te verklaren: We moeten onze boycot campagne richten op die bedrijven en producten die het meest duidelijk en direct betrokken zijn bij schendingen van mensenrechten van Israël en het gemakkelijkst uit te leggen zijn aan een groot publiek.

Grote aantrekkingskracht: De ideale campagne doelstelling moet brede allianties tot stand brengen. Bijvoorbeeld, de campagne om de contracten met de Israëlische waterbedrijf Mekorot te stoppen sluit aan op een breed spectrum van milieu-en antiprivatisering campagnes.

Kans op succes: Een BDS campagne moet, naast alleen het verhogen van het bewustzijn, een realistische kans van slagen hebben. Zoals het overtuigen van een internationaal bedrijf of instelling om steun voor een Israëlisch bedrijf te beëindigen. Of het onder druk zetten van een bedrijf of instelling om te stoppen bij te dragen aan de Israëlische schendingen van het internationaal recht.

Intel, de Amerikaanse chipfabrikant, heeft miljarden geïnvesteerd in de Israëlische economie, waardoor het diep medeplichtig is aan de financiering van de Israëlische straffeloosheid. Echter, Intel is momenteel geen wereldwijd BDS doelwit vanwege de bijna-monopolie positie in zijn sector, wat een consumentenboycot van het bedrijf moeilijk bereikbaar maakt op dit moment.

 

Wat kan ik nog meer doen?

De BDS Beweging organiseert niet alleen boycot acties voor consumenten, maar voert ook druk uit op onderwijsinstellingen, vakbonden en bedrijven om zich aan te sluiten bij BDS en Israël te isoleren op academisch, cultureel, economisch en militair gebied. Wij dringen ook aan om investeringen en beleggingen terug te trekken. Niet alleen uit Israëlische banken en bedrijven, maar ook uit internationale bedrijven die betrokken zijn bij de Israëlische bezettingspraktijken en schendingen van mensenrechten.

Het derde BDS speerpunt is de oproep aan regeringen en internationale organisaties om sancties en een militair embargo tegen Israël op te leggen.

Verschillende BDS campagnes hebben met succes grote bedrijven en beleggingsfondsen kunnen overtuigen om de desinvesteren in o.a. Veolia, G4S, Alstom, Africa-Israel en Elbit Systems.

Artiesten zoals Coldplay, Snoop Dogg and Elvis Costello hebben gehoor gegeven aan de oproep van de Palestijnse oproep voor een boycot tegen Israël en hebben geweigerd in Israël op te treden. Roger Waters (Pink Floyd), Danny Glover en Miriam Margolyes steunen de boycot.

 

Begint de barcode op Israëlische producten met 729?

Een barcode beginnend met 729 betekent meestal dat het product uit Israël komt, maar dit is niet altijd het geval. Om te weten of het product uit Israël afkomstig is, kan je het best checken of er ergens vermeld staat “Product of Israel”. Je kunt ook aan de verkoper vragen of er gegarandeerd kan worden dat het artikel niet in Israël is geproduceerd.

Nauwkeurig onderzoek van betrouwbare bronnen die de directe medeplichtigheid bewijzen met de Israëlische schendingen van het internationaal recht is een heel belangrijk onderdeel van de BDS campagnes.

 

Roept de BDS Beweging op tot een boycot van alle Israëlische producten of alleen van producten en bedrijven uit de illegale nederzettingen?

Net als de boycot indertijd tegen het apartheidsregime in Zuid Afrika, roept de BDS Beweging op om alle Israëlische producten te boycotten. We roepen bijvoorbeeld op tot een totale boycot van Israëlische groenten en fruit, ongeacht of ze geteeld zijn binnen Israël of in een illegale nederzetting.

Echter, enkele van onze belangrijkste campagnes zijn gericht op bedrijven in illegale nederzettingen in bezet gebied. Acties tegen bedrijven die medeplichtig zijn aan de schendingen van internationaal recht door Israël generen makkelijker brede steun onder de bevolking en kunnen beleidsmakers eerder overtuigen om actie te ondernemen.

De strategie van de BDS Beweging is een stapsgewijze strategie: iedere keer dat we met succes een bedrijf of regering kunnen hebben overtuigen om hun steun aan Israël geheel of gedeeltelijk te beëindigen, gaan we weer een stapje verder. De doelen die we nastreven worden bijgesteld naarmate de BDS Beweging groeit.

 

Ik heb gehoord dat Coca-Cola, McDonald’s en Starbucks veel geld doneren aan Israël. Moet ik deze bedrijven dan niet boycotten?

Het mondiale karakter van de huidige economie betekent dat er duizenden bedrijven zijn die banden hebben met Israël en daarmee in verschillende gradaties medeplichtig zijn aan de schendingen van internationaal recht door Israël.

Effectieve BDS campagnes worden gevoerd op basis van zorgvuldige en accurate onderzoeksresultaten. Op internet circuleren veel berichten die beweren dat grote brdrijven geld aan Israël doneren, maar deze berichten blijken niet altijd waarheidsgetrouw te zijn.

Zo zijn er oproepen om Starbucks te boycotten. Maar Starbucks heeft geen vestigingen in Israël en heeft officieel verklaard dat het bedrijf Israël niet steunt.

Bedrijven als Coca-Cola en McDonald’s zijn momenteel geen speerpunten in de BDS campagnes. Wij richten ons op bedrijven die duidelijk en direct betrokken zijn bij de schendingen van internationaal recht door Israël en waarbij wij concrete resultaten kunnen behalen.

De strategie van de BDS Beweging is er op gericht om op lange termijn druk uit te oefenen op Israël’s regime van bezetting, nederzettingenbeleid en apartheid. Dit is de beste manier om bij te dragen aan vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid voor de Palestijnen.

 

Dit artikel verscheen eerder op bdsmovement.net

Vertaling Herma van den Brink

 

BDS Nederland op Twitter