13 October 2019

Staat van Beleg brengt maandelijks overzicht mensenrechtenschendingen: nu september. En: Israël zou inwoners van Gaza kwijt willen.

Fase één van verdrijving? In de maand september 2019 registreerde Staat van Beleg 864 schendingen van mensenrechten en 145 rapporten. De cijfers zijn uitgesplitst naar dodelijke incidenten, arrestaties, razzia’s, verwoestingen, stopzetten van water- en energietoevoer, etc. Elke maand besteedt St. v. B. bovendien aandacht aan een specifiek onderwerp. Deze maand is dat het tragische lot van Palestijnen die het risico namen om hun uitzichtloze situatie door de Israëlische bezetting te ontvluchten in de hoop op een beter leven elders. In 1948 maar ook vandaag de dag.

Verdrijving uit Gaza?

Staat van Beleg: “Op 19 augustus lazen we in een artikel in de “The Times of Israel” dat volgens een hoge Israëlische functionaris Israël actief de emigratie van Palestijnen uit de Gazastrook promoot en probeert landen te vinden die deze mensen op zouden willen nemen. Israël is bereid de kosten te dragen om Palestijnen uit de Gazastrook te laten emigreren en zou zelfs in overweging willen nemen om een Israëlisch vliegveld, dicht bij de Gazastrook gelegen, te gebruiken om af te reizen naar hun nieuwe gastlanden. Europese landen en landen uit het Midden-Oosten zijn door Israël benaderd om Palestijnen uit de Gazastrook die willen vertrekken te accepteren maar geen van de landen heeft een akkoord gegeven om hen op te nemen. Met alles wat plaatsvindt in de bezette gebieden en de Gazastrook zullen we niet raar opkijken wanneer de normalisatie van verdrijving een volgende stap in het koloniale project van de Israëlische overheid is.”

Lieberman heeft “oplossing”

Meer recent zei de Israëlische politicus Lieberman in het openbaar dat hij “een oplossing” had voor de Gazastrook. Zijn kiezers weten wat hij bedoelt: verwijdering van de daar wonende Palestijnen. Al jaren is er sprake van Israëlische pogingen om de twee miljoen mensen daar richting de Egyptische Sinaïwoestijn te dirigeren. Tot nu toe hebben de Egyptische generaals dat geweigerd. Maar Israël heeft geduld als het om etnische zuivering gaat.

De redactie

Foto: Vlucht van Palestijnen in 1948

BDS Nederland op Twitter