UvA staakt voor democratie en Palestina
Van negen tot en met elf december wordt er aan de Universiteit van Amsterdam gestaakt voor behoud demonstratierecht en voor academische BDS. De universiteit moet zich terugtrekken uit alle banden met Israel. Vakbond FNV stelt zich actief achter de eisen.
Er was een flinke opkomst op de tweede dag, ca 200 mensen waren aanwezig bij de teach out. Niet alleen de ruimte zat vol, mensen zaten op trappen en in de gang. Er werd veel gepraat over hoe de universiteit haar werk totaal niet doet en zich onprincipieel laat inpakken door bovenaf. Oekazes van het ministerie, geen interesse in studentendemocratie – al is dat totaal niet nieuw. Alle CvBs (Colleges van Bestuur) hebben de politie op studenten afgestuurd over de jaren. Maar dit is de eerste echte universiteitsstaking in Nederland. Waar onderwijzend personeel (en ook ondersteunend personeel) staakt met steun van studenten in plaats van andersom.
Vakbondssteun
De staking heeft de nadrukkelijke steun van de FNV; collega onderwijsbond AOb steunt de staking niet, dus als je lid bent van AOb en wel wilt staken, laat je dan snel overschrijven naar de FNV en je bent gedekt vanaf het moment van switchen. De acties op de universiteit vanaf mei ‘24 hebben gezorgd voor een verdubbeling van vakbondsleden van 500 tot wel 1000! Hoe meer leden zich als staker registreren, hoe sterker het signaal naar het bestuur van de universiteit. En dat maakt acties aan andere universiteiten waarschijnlijker. Iedereen kijkt toch altijd eerst naar wat Amsterdam doet.
Academische BDS
De acties zijn een steun aan het PACBI initiatief voor academische BDS. Er werden ook flyers uitgedeeld met de belangrijkste tegenargumenten en hun weerlegging. Met informatie over betrokkenheid van de academische wereld bij Israëlisch onderzoek en hoe diep Israëlische universiteiten vervlochten zijn met de rest van het apartheidssysteem.
Demonstratierecht
De steun van de bond is voor het demonstratierecht (conform art. 9 Grondwet en internationale verdragen) dat de universiteit mee uitholt, en tegen mensenrechtenschendingen waar de universiteit zich uit moet terugtrekken. Ook de UvA werkt samen met instellingen die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen. Zie bijvoorbeeld het rapport over universitaire banden met Israëlische academische instellingen. Men eist dat de UvA de vrijheid van meningsuiting garandeert, met het demonstratierecht, en dit een overeenkomst is die ook naar de medezeggenschapsorganen met instemmingsrecht gaat.
Anti-racistisch
De bonden eisen met de docenten ruimere mogelijkheden om hun stem te kunnen laten horen; onafhankelijke toetsing, een democratische commissie om samenwerkingen te beoordelen, en eerlijke samenwerkingen: het opschorten van banden met Israëlische instituties tot nader onderzoek. Omdat het CvB maar niks van zich laat horen, is besloten tot de staking want men accepteert geen besluiteloosheid meer. Naar het bekende woord van Angela Davis: in een racistische maatschappij is het niet genoeg niet-racistisch te zijn, je moet antiracistisch zijn.
Openbare orde fetisj
Het blijkt dat de universiteit – en de gemeente via de veiligheidsdriehoek/BM) niet naar inhoud urgentie kijkt, maar vooral naar verstoring, naar openbare orde. En mensenrechten als demonstratierecht en daarbij hinderlijk kunnen zijn, daar heeft de universiteit geen boodschap aan, gegeven hun maskerverbod, waarbij ze zich beroepen op het verguisde nikabverbod. En het EHRM heeft ook al vaker gezegd dat demonstraties beslist hinderlijk mogen zijn.
Science Park
Na de teach-out van dinsdag in het PC Hoofthuis is men woensdag naar Science Park, naar de “harde wetenschappen”. Daar staat op het programma “Suspending ties & the politics of science: military and political uses of scientific knowledge”. Donderdag is de laatste dag van de staking met om half een een sit-in op Roeterseiland Campus bij het Weesperplein en een demonstratie naar het Maagdenhuis, bestuurlijk centrum van de UvA.