10 May 2014

Starbucks kan een boycot verwachten als het in zee gaat met SodaStream

VERKLARING uitgegeven op 29 april 2014 door Palestinian BDS National Committee (BNC)

SodaStream is een Israëlische onderneming met een fabriek in Maale Adnumim, een illegale nederzetting in de bezette Palestijnse gebieden, en is daardoor medeplichtig aan de schendingen van het internationale recht door Israël. De nederzettingenpolitiek is volgens het internationaal recht illegaal en daarom een oorlogsmisdaad.

Vooraanstaande vertegenwoordigers van de VN en mensenrechten organisaties, waaronder Oxfam, hebben ondernemingen in nederzettingen veroordeeld omdat deze profiteren van de Israëlische bezetting en daardoor medeplichtig zijn aan het ontkennen van de Palestijnse rechten.

BNC richt haar acties op Israëlische en internationale bedrijven – betrokken bij de Israëlische bezetting, nedezettingen en andere internationale schendingen van het internationale recht – zoals bijvoorbeeld Sodastream, G4S, Ahava, Mekorot, Elbit, Veolia, Caterpillar, Africa Israel en alle Israëlische banken.

Een BDS campagne gericht tegen Starbucks zal dramatische gevolgen hebben voor hun marktaandeel in zowel de Arabische wereld als in andere landen wereldwijd. Veolia, een Frans bedrijf dat betrokken is bij meerdere illegale projecten in de bezette gebieden, heeft miljoenencontracten misgelopen en werd gedwongen zich terug te trekken uit projecten in o.a. Zweden, Groot Brittannië, Ierland en de VS.
Ook G4S, een Brits-Deense beveiligingsfirma heeft lucratieve contracten verloren in Europa en Zuid Afrika.

SodaStream afficheert zich als milieuvriendelijk en maskeert daarbij dat het feitelijk een onderdeel van een koloniale macht is. Meer dan 200 Palestijnse families zijn in de jaren negentig hun huis uitgezet om ruimte te maken voor de bouw van Maale Adumim. Tegen alle regels van de 4e Geneefse Conventie in heeft Israël plannen om van nog eens 2300 Palestijnen het land gedwongen te onteigenen voor de uitbreiding van de nederzetting.

Palestijnse vakbonden hebben altijd iedere suggestie van de hand gewezen dat leven onder een gewelddadige bezetting – die Palestijnen soms geen andere keuze laat dan hun verse producten via Israëlische firma’s te exporteren of te gaan werken in de illegale nederzettingen – een reden is om niet in actie te komen tegen de internationale betrokkenheid bij de schending van mensenrechten.
Palestijnse arbeiders in dienst bij SodaStream hebben verklaard dat zij systematisch gediscrimineerd worden en “als slaven worden behandeld”.

In plaats van te stoppen met het schenden van mensenrechten, is het plan van SodaStream om een fabriek te openen binnen Israël bij Rahat, een Palestijns-Bedoeïens “township” in de Negev woestijn, onderdeel van Israël’s intentie om minstens 40.000 Palestijnse Bedoeïenen gedwongen te verplaatsen naar “townships”, een plan dat door de VN , het Europees Parlement en mensenrechten organisaties is veroordeeld.

Het nieuws van de interesse van Starbucks in SodaStream komt op een moment dat zowel burgers, de private sector als regeringen wereldwijd in toenemende mate geen activiteiten meer willen ondernemen die de bezetting en schendingen van het internationale recht door Israël ondersteunen. Internationale voorvechters voor de rechten van de Palestijnen hebben gehoor gegeven aan de oproep tot een boycot van SodaStream, door het organiseren van protesten bij honderden winkels en Europese handelaren met klem te verzoeken geen producten meer te verkopen afkomstig uit de illegale nederzettingen. Zowel de Nederlandse als de Britse regering hebben recentelijk ondernemingen gemaand geen handelsbetrekkingen te onderhouden met illegale Israëlische nederzettingen.

Na ophef over de betrokkenheid van Scarlett Johansson bij SodaStream, hebben investeringsspecialisten voorspeld dat de fabriek van Sodastream in de illegale nederzetting “een controversieel punt vormt”. De koers van de aandelen liet in het eerste kwartaal van 2014 een daling van 14% zien.

Als ondertekenaar van de UN Global Compact geeft Starbucks aan bij al hun activiteiten de mensenrechten te zullen respecteren. Gezien de schending van mensenrechten door de gedwongen verhuizing in zowel Maale Adumim als in de Negev woestijn, zal elke relatie met SodaStream in strijd zijn met de principes van de UN Global Compact.

Starbucks zou alle plannen moeten laten varen om een partnerschap aan te gaan met SodaStream of elke andere onderneming die profiteert van Israël’s bezetting en nederzettingenbeleid zodat BNC geen reden heeft om actie te gaan voeren tegen Starbucks.

bron: bdsmovement.net

BDS Nederland op Twitter