25 June 2014

Stop G4S schudt gemeenteraad wakker in Gent

 Op de laatste gemeenteraadszitting voor de vakantie verzamelden zich maandagavond 23 juni een dertigtal mensen aan het stadhuis met de boodschap “G4S weg uit Gent”. Deze internationale bewakingsfirma schendt de rechten van de mens, maar het stadsbestuur wil zijn contract met G4S pas heroverwegen nadat een officieel onderzoek is voltooid.

Het voorbije jaar werden vanuit de stad Gent drie overheidsopdrachten aan G4S uitbesteed voor een totaal bedrag van ruim vier miljoen euro. In april-mei werden twee van deze contracten verlengd. En hoewel het stadsbestuur in de toekomst mededinging voor de contracten toe zal laten, wilden de actievoerders op de laatste gemeenteraadszitting voor de zomervakantie toch nog een signaal geven. Ze benadrukten dat ze druk zullen blijven uitoefenen om de samenwerking met G4S te stoppen.

G4S is de grootste bewakingsfirma ter wereld en werkt onder meer samen met de staat Israël. Deze samenwerking schendt op verschillende manieren het internationaal verdrag van de rechten van de mens. Zo levert het bedrijf de apparatuur en diensten die gebruikt worden voor het vasthouden van Palestijnse politieke gevangenen zonder uitzicht op een proces.

Het zorgt ook voor de beveiliging van bedrijven en industriële zones in de illegale Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever. Deze laatste zijn een onderdeel van de veiligheidsmuur die Israël bouwt. Daarnaast ligt het bedrijf internationaal onder vuur door een verduisteringsschandaal in Groot-Brittannië en een rechtszaak voor doodslag op een uitgewezen Angolese asielzoeker.

Lees verder op dewereldmorgen.be

BDS Nederland op Twitter