28 January 2016

Supermarkt inspectieteam trof foute goederen en een zeer ongastvrije eigenaar

Het supermarktinspectieteam van het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP) was afgelopen zaterdag 23 januari, weer in Rotterdam.  Drie supermarkten in de winkelpassage Eudokiaplein kregen te maken met een inspectie naar producten die volgens het label uit “Israël” komen, maar afkomstig zijn van bedrijven die profiteren van de bezetting van Palestina.

In de Albert Heijn troffen de inspecteurs mineola’s, verse vijgen, verse dadels, Tivall vleesvervangers en Sabra humus die niet thuishoren in een supermarkt die zegt maatschappelijk verantwoord te werken en het (internationaal) recht te respecteren. Van een aantal andere producten was de herkomst onduidelijk en daarom suspect volgens het inspectieteam. Erg veel medewerking verleende de bedrijfsleider niet; integendeel, de mand met verkeerde producten keurde hij geen blik waardig; de brief met inspectieresultaten weigerde hij aan te nemen.

Gelukkig was zijn buurman bij de Aldi supermarkt een stuk klantvriendelijker. Hij verleende alle medewerking en nam de resultaten van de inspectie serieus. Ook hier troffen de inspecteurs artikelen aan met een luchtje: mineola’s van Jaffa, avocado’s van eigen merk en humus van Flavour of the Sun van onbekende herkomst. De bedrijfsleider verklaarde met spijt zelf niets te kunnen doen met de resultaten van de inspectie.

Het bontst maakte de eigenaar van de derde en laatste winkel het: in “Ilham” waren de inspecteurs niet gewenst en werd hen door de eigenaar verzocht weg te gaan. Een medewerker vond dat het niemand wat aangaat waar de eigenaar zijn waren vandaan haalt. In diens eigen zaak is er maar één de baas en die bepaalt wat er verkocht wordt. “Alle olijven komen uit Israël, maar dat gaat jullie niets aan”, voegde hij er als misplaatste grap aan toe. Opvallend, en tegen de wet- en regelgeving in, vermeldt de Ilham winkel in de Eudokiapassagebij geen enkel vers product de herkomst.

BDS Nederland op Twitter