5 October 2022

Sydney festival schort financiering buitenlandse regeringen op na massale boycot


De financiering van de Israëlische ambassade overschaduwde het Sydney festival van dit jaar, wat
leidde tot een onafhankelijke evaluatie.
Het Sydney festival heeft alle financieringsovereenkomsten met buitenlandse regeringen en hun
culturele instellingen opgeschort, na een massale boycot door artiesten en publiek eerder dit jaar.
De voorzitter van het festival, David Kirk, maakte het besluit dinsdag bekend, na een
onafhankelijke evaluatie naar aanleiding van controverse over een sponsorovereenkomst met de
Israëlische ambassade tijdens het festival van 2022.
‘We bieden onze oprechte excuses aan aan alle betrokkenen’, zei Kirk in een verklaring. ‘We hebben geluisterd naar wat er is gezegd en handelen naar de belangrijkste bevindingen.’
Het besluit om sponsoring van de Israëlische ambassade te accepteren is genomen op
managementniveau. Hoewel het bestuur er pas van op de hoogte was toen het festivalprogramma in december werd gepubliceerd, zei Kirk dinsdag tegen The Guardian:

‘het bestuur neemt de verantwoordelijkheid en ik neem de verantwoordelijkheid als voorzitter. We erkennen dat personeel, artiesten en de bredere gemeenschap in een positie [werden] gebracht die voor veel mensen erg ongemakkelijk was, en we betreuren dat ten zeerste en verontschuldigen ons daarvoor. De evaluatie maakt duidelijk dat er in termen van onze communicatie en het beleid en de procedures die we hadden, tekortkomingen waren, en het bestuur was verantwoordelijk voor die tekortkomingen.’

Bij de evaluatie zijn bijna 50 belanghebbenden benaderd, waaronder artiesten, partners,
medewerkers, het leiderschapsteam van het Sydney-festival en het bestuur, evenals andere festivals en kunstorganisaties. De conclusie was dat het festival het beleid en de procedures rond zijn sponsorregelingen moest verbeteren.

In december 2021 begonnen artiesten en producers die betrokken waren bij het festival van januari 2022 zich terug te trekken nadat bekend was geworden dat het festival een sponsoring van $20.000 van de Israëlische ambassade had aanvaard om een productie van Sydney Dance Company met het werk van de Israëlische choreograaf Ohad Naharin mede te financieren.
Een online protest en petitie werden geleid door een coalitie van Arabische en pro-Palestijnse
organisaties, kunstenaars en academici met verschillende achtergronden. Komiek Nazeem Hussain, beeldend kunstenaar Khaled Sabsabi, burlesque performer Betty Grumble, Malyangapa en Barkindji hiphopartiest Barkaa, de Bankstown poëzie slam en muzikant Marcus Whale behoorden tot de eerste acts die zich uit protest terugtrokken. Aan de vooravond van de opening van het festival in de eerste week van januari hadden meer dan 20 acts zich teruggetrokken, waaronder komiek Tom Ballard, voormalig NSW-politicus Meredith Burgmann, First Nations dansgezelschap Marrugeku en commentator Yumi Stynes. Enkele andere producties gingen door, maar verwierpen de Israëlpromotie van het Sydney-festival.

Het festivalbestuur heeft destijds de overeenkomst met de Israëlische ambassade niet ontbonden,
maar Kirk verontschuldigde zich en beloofde een onafhankelijke herziening van alle financieringsregelingen met ambassades en culturele organisaties voor toekomstige festivals.
Benjamin Law kondigde de volgende dag zijn ontslag uit het bestuur aan. De opschorting van overeenkomsten met buitenlandse politieke entiteiten is een van de vele aanbevelingen in het rapport, waarin ook wordt opgeroepen tot het opstellen van een financierings- en sponsorhandvest om alle toekomstige sponsoring te evalueren, en tot een herziening van het crisisbeheersingsbeleid van het festival. Overleg met een meer diverse pool van belanghebbenden over sociale en culturele kwesties die verband houden met financiële ondersteuning van het festival werd ook aanbevolen. Kirk zei dat de belangrijkste aanbevelingen van het rapport zouden worden overgenomen en zei dat hij niet geloofde dat de tijdelijke opschorting van invloed zou zijn op het vermogen van het festival om internationale artiesten in 2023 aan te trekken. Het festivalprogramma voor 2023 wordt in oktober bekendgemaakt.

BDS Nederland op Twitter