12 March 2021

Terugslaan tegen Elbit Systems

 

Grote overwinningen voor #StopElbit-campagnes

Het grootste wapenbedrijf van Israël, Elbit Systems, is een wereldleider op het gebied van drone- en militaire bewakingstechnologieën en speelt een belangrijke rol bij racistische muren, grensbewaking, gedwongen verdrijving en andere oorlogsmisdaden.

De wereldwijde BDS-beweging voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid reageert. Naast grote overwinningen door de jaren heen, winnen verschillende nieuwe campagnes om Elbit te stoppen terrein:

EU

De Hermes 900-drones van Elbit worden gebruikt om een dodelijk antimigratiebeleid te voeren via surveillance vanuit de lucht van vluchtelingen in de Middellandse Zee. De EU heeft lak aan haar wettelijke en ethische verplichting om het leven van asielzoekers te redden, in plaats van de Middellandse Zee in een begraafplaats te veranderen.
Teken de petitie en vertel de EU: Financier de militaire industrie van Israël niet, respecteer de rechten van vluchtelingen!

Canada

Canadezen voor Justitie en Vrede in het Midden-Oosten (CJPME) roepen het Canadese Ministerie van Transport op om het onlangs goedgekeurde contract van $ 36,16 miljoen voor dronetechnologie van Elbit te schrappen.
U kunt hen helpen hun doel te bereiken: 4.000 e-mails naar Canadese leiders te sturen.

Australië

BDS Australia verzet zich tegen de recente aankondiging van de regering van Victoria van een partnerschap met Elbit om nieuwe wapentechnologieën te onderzoeken en te ontwikkelen. Door samen te werken met Elbit toont de regering-Andrews haar minachting voor het internationaal recht en mensenrechtenverdragen.

VS

Een brede coalitie van mensenrechtenorganisaties verzet zich tegen een voorstel om de grens tussen de VS en Mexico digitaal uit te breiden en noemt het een “voortzetting van het racistische grensbeleid van de Trump-regering”. Elbit heeft verschillende contracten om de VS te voorzien van grensbewakingstechnologie. Een nieuw rapport laat zien dat Elbit tijdens de verkiezingen van 2020 ook $ 112.000 heeft bijgedragen aan zowel Democraten als Republikeinen, waarmee het de tweeledige aanpak voortzette ten gunste van grensmilitarisering.

BDS Nederland op Twitter