18 November 2023

They Have Names, They Had Dreams

They Have Names, They Had Dreams

Het begon met een berichtje: ‘kunnen we geen waardige uitvaart maken voor de slachtoffers in Gaza.’ Hierop startte een klein groepje met het uitwerken van dit idee tot het concept van de ‘Mobile Funeral’ met de titel They Have Names, They Had Dreams. Doelstelling werd een eerbetoon dat makkelijk verplaatsbaar is en door iedereen te gebruiken.

Kennen wij hun namen?

Verschillende mensen hebben op hetzelfde moment hetzelfde idee. Ramsey Nasser verwoorde het in zijn speech die inmiddels de wereld over gaat als volgt: kennen wij de namen van alle slachtoffers in Gaza? Binnen het project gingen wij op zoek naar zoveel mogelijk namen. Ons werk werd ‘onderbroken’ toen wij de lijst met bijna 7000 namen van het Ministery of Health uit Gaza ontvingen. Een nieuw proces volgde: het vertalen van alle namen met respect voor de slachtoffers en nabestaanden. De meeste vertalingen zijn gedaan door Palestijnen in de diaspora en de West-Bank.

Ze hadden dromen

Namen zijn nog steeds abstract. Daarom kozen wij voor een combinatie van namen met foto’s en verhalen. Het is belangrijk om mensen niet als nummers te zien maar als personen, die geliefd zijn of waren. Wij gebruikten foto’s en verhalen op de banners maar nog meer zijn er te zien op de website.

Voor iedereen

De Mobile Funeral bestaat uit zowel banners (14 banners met in totaal bijna 7000 namen en tientallen foto’s en verhalen) als uit een website en een Instagram account. Iedereen mag de banners gebruiken. Op de website zijn ze te downloaden en er staan instructies voor het printen. Ook kunnen ze van elkaar geleend worden. Voor gebruik van de complete set kan contact opgenomen worden. Het is mooi om te zien dat de banners binnen korte tijd al zoveel in gebruik zijn, zowel in Nederland als binnen Europa.

Meer informatie: www.theyhavenames.net

Instagram: theyhavenamesnetherlands

BDS Nederland op Twitter