14 April 2015

TripAdvisor censureert klachten over hotels in Israël’s nederzettingen

TripAdvisor promoot de cosmetica fabriek Ahava als een toeristische bestemming, maar vermeldt daar niet bij dat deze fabriek in een illegale Israëlische nederzetting ligt. De populaire website TripAdvisor promoot niet alleen hotels in de nederzettingen die Israël op bezette Westelijke Jordaanoever bouwt, maar de website censureert ook berichten van reizigers die klachten hebben over deze medeplichtigheid aan illegale activiteiten.

 Ik ontdekte dit toen ik vorig jaar besloot om een korte trip naar de Dode Zee te maken. Toen ik de websites van TripAdvisor en hun concurrent Booking.com bezocht ontdekte ik dat zij allebei kamers aanboden in het Kalia Kibbutz Hotel.

Beide websites wekten de indruk dat Kalia in het huidige Israël ligt, terwijl het in werkelijkheid een alleen-voor-Joden-nederzetting is op de Westelijke Jordaanoever. Ik heb dit kunnen vaststellen door er heen te rijden.

Na mijn bezoek heb ik geprobeerd om een recensie te plaatsen op de website van TripAdvisor. In mijn recensie legde ik uit dat Israëlische nederzettingen een schending zijn van de Vierde Geneefse Conventie, die een bezettingsmacht verbiedt om de eigen burgerbevolking te verplaatsen naar de bezette gebieden. Daar de Israëlische nederzettingen als oorlogsmisdaden beschouwd kunnen worden, stelde ik dat TripAdvisor medeplichtig was aan deze misdaden.

Een paar dagen later ontving ik een brief van TripAdvisor. Dit bedrijf dat zijn hoofdkantoor in de VS heeft, deelde mij mede dat mijn recensie niet geplaatst zou worden omdat ik mij niet aan hun richtlijnen voor recensies had gehouden.

Volgens deze richtlijnen moet een recensie ervaringen uit de eerste hand over bezochte plaatsen bevatten, daar voldeed mijn recensie dus aan. Maar de richtlijnen bepalen ook dat “gebruikers zich dienen te onthouden van persoonlijke, politieke, ethische of religieuze standpunten, discussie of commentaar.”

Een spreekbuis voor reizigers?
Rond dezelfde tijd schreef ik een brief aan James Kay, een woordvoerder voor TripAdvisor in Engeland. In deze brief stonden dezelfde argumenten opgesomd die ik geprobeerd had op hun website te plaatsen.

Afgelopen februari antwoordde Mr. Kay dat, ondanks het feit dat TripAdvisor mijn commentaar had gecensureerd, de website was “gebouwd om reizigers een stem te geven en een plek te bieden om hun ervaringen met anderen de delen”.

“Wij streven er naar om reizigers een accuraat en bruikbaar beeld te geven van alle hotels, B&B’s, pensions en bijzondere accomodaties die momenteel geboekt kunnen worden”.

“Het feit dat een accommodatie op TripAdvisor staat betekent niet dat deze ook onze goedkeuring heeft. Wij bieden het overzicht aan als een platform voor gasten die hun ervaringen m.b.t. een bepaalde accommodatie willen delen met andere reizigers. Daarom zullen wij geen vermeldingen van onze website halen van accommodaties die in bedrijf zijn en dus geboekt kunnen worden.”

Afgelopen maart doorzocht ik opnieuw de website van TripAdvisor voor details over het Kalia Kibbutz hotel. Het vermelde adres gaf aan dat Kalia in Ein Bokek ligt, dat in het huidige Israël ligt.

Toen ik echter op ‘Palestine and Kalia Kibbutz Hotel’ zocht op dezelfde website, kreeg ik als resultaat dat het hotel “gelegen is naast de grotten van Qumran” op de bezette Jordaanoever.

Misleid
Het feit dat TripAdvisortwee verschillende adressen geeft, kan opgevat worden als opzettelijke misleiding en als schending van de regelgeving inzake consumentenbescherming. Deze regelgeving vereist dat een bedrijf correcte informatie verstrekt over hun producten en diensten.

Hoewel TripAdvisor mijn kritische recensie heeft gecensureerd op grond van het feit dat ik een politieke mening gaf, is het wel bereid om gunstige berichten over Israël te publiceren. Zo raadt een recensent bijvoorbeeld aan om een bezoek te brengen aan de cosmetica fabriek Ahava, omdat deze fabriek gebruik maakt van “prachtige Dode Zee mineralen”.

Er wordt niet vermeld dat de Ahava fabriek in een illegale nederzetting ligt en dat Israël deze “prachtige Dode Zee mineralen” gestolen heeft van Palestijnen.

De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq heeft de schending van internationaal recht door Ahava gedocumenteerd. Internationaal recht verplicht Israël om de natuurlijke hulpbronnen in het gebied dat het bezet houdt, niet aan te tasten.

Toegegeven, de ‘informatie’ op TripAdvisor over het Kalia Kibbutz hotel gaat vergezeld van een waarschuwing: “De veiligheidssituatie blijft complex in Israël en op de Westelijke Jordaanoever”. “Amerikaanse burgers moeten zich bewust zijn van de altijd aanwezige risico’s die het reizen naar deze gebieden met zich mee brengt, met name naar de in dit reisadvies genoemde gebieden met oplopende spanningen en veiligheidsrisico’s”.

Dit reisadvies vergeet een saillant detail te noemen: mensen die in dit hotel verblijven dragen financieel bij aan oorlogsmisdaden.

 

Bovenstaand artikel is op 8 april 2015 op de website The Electronic Intifada geplaatst. Mieke Zagt, de schrijfster van dit artikel, is een mensenrechtenactiviste in Nederland en mede-oprichter van de Article 1 Collective.

 Vertaling: Herma van den Brink

BDS Nederland op Twitter