28 January 2020

Trump’s vredesplan van de eeuw blijkt wensenlijst van Israel

Vandaag maakte president Donald Trump in Washington tijdens een persconferentie zijn lang verwachte vredesplan van de eeuw voor Israël en Palestina bekend, geflankeerd door een glimlachende premier Benjamin Nethanyahu.
“Vandaag zet Israël een grote stap voorwaarts naar vrede”. “Ik was niet gekozen om kleine dingen te doen noch van grote problemen weg te lopen”, aldus Trump. De Palestijnen wordt een eigen staat beloofd maar wel een versnipperde, voor maar een deel van de bevolking en met aanzienlijke beperkingen.

De hoofdlijnen van zijn 80 pagina’s plan omvatten:
. Jerusalem wordt Israëls ondeelbare hoofdstad. Een mogelijke Palestijnse hoofdstad moet elders worden gevestigd.
. De meeste van de nederzettingen op de bezette Westoever worden geannexeerd en ook officieel deel van de staat Israël.
. De Jordan vallei, ongeveer een derde van het grondgebied in het oosten van de bezette Westoever, wordt geannexeerd en ook officieel deel van de staat van Israël.
. Er wordt een route naar een soort van zelfbestuur aan de Palestijnen geboden, echter een staat met restricties en zonder leger. Israël behoudt controle over de grenzen, inclusief de zee en het luchtruim.
. Een gedeelte en of deelgebieden in de Negev woestijn grenzend aan Egypte zouden onderdeel moeten uitmaken van een toekomstige Palestijnse staat. Op de kaart zou het er zo komen uit te zien:

Voor een stuk geschiedenis van de bezetting van de Westoever bekijk: https://conquer-and-divide.btselem.org/map-en.html

Het economische gedeelte van het plan zou tot $ 50 miljard dollar aan investeringen in 10 jaar moeten leiden en voor 1 miljoen mensen banen creëren, aldus Trump.
Nethanyahu prees het plan als een fantastisch plan voor Israël en een groot plan voor vrede.
Benny Ganz, leider van de Blauw Wit partij in Israël, en Nethanyahu’s uitdager bij de komende parlements verkiezingen in maart was afgelopen maandag door Trump in Washington geïnformeerd en gaf aan dit plan te ondersteunen mocht hij premier worden.

De Palestijnen, die niet in Washington waren uitgenodigd noch vooraf op de hoogte zijn gebracht, wijzen het plan af. Voor geïnteresseerden: het gehele document is te lezen op: https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2020/01/Peace-to-Prosperity-0120.pdf

Meer dan de helft van de bezette Westelijke Jordaanoever, land merendeels in privaat Palestijns bezit dan wel door Israël ontnomen sedert 1967, wordt met dit plan door Israël geannexeerd. Van terugtrekking van Israël uit de gehele Westoever, zoals is vastgelegd in VN resolutie 242, is geen sprake. Ook de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen, vastgelegd in VN resolutie 194, wordt niet genoemd. Daarnaast staat er niets over gelijke rechten voor alle inwoners van Israël, ongeacht geloof of etniciteit. De nederzettingen, volgens internationaal recht illegaal, mogen blijven.

Het plan is dan ook het restant van het complete wensenlijstje van Israël. Het wordt al twee jaar in volle vaart door de regering Trump uitgerold. De erkenning in 2018 van Jerusalem als ondeelbare hoofdstad van Israël en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar die stad. Het ontnemen van de vluchtelingen status van zo’n 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen en stopzetting van haar bijdrage aan UNRWA. Sluiting van de Palestijnse vertegenwoordiging in Washington en vertrek uit de UN mensenrechten organisatie omdat het te pro-Palestijns zou zijn. Zie ook: https://www.aljazeera.com/indepth/opinion/logic-humiliation-palestinians-190423123902553.html

Gevolgd door de goedkeuring in 2019 van de annexatie van de bezette Golan hoogte, waar in 1967 130.000 Syriërs zijn verdreven, de gehele bevolking, op 7000 Druzen na. En nu annexatie van de helft van de bezette Westoever.

Voor de Palestijnen blijven er een paar Bantustans over, zoals tijdens de laatste jaren van apartheid in Zuid-Afrika. Gaza is een sprekend voorbeeld hoe zo’n Bantustan er uit zal komen te zien, met Israëlische controle aan de grenzen, geen eigen haven of vliegveld.

Het plan beloont, consolideert en continueert 72 jaar van etnische zuivering, landroof en apartheid, zie ook https://mondoweiss.net/2020/01/the-deal-of-the-century-is-apartheid/ Het gaat geheel voorbij aan VN resoluties, internationaal recht en mensenrechten en de wensen van de Palestijnen, van wie de overgrote meerderheid gewoon in eigen land willen wonen met dezelfde rechten als de Joodse inwoners. Overigens geheel in Trump en Israël stijl.

De grote vraag is nu wat doet minister Stef Blok? Spreekt hij zicht uit tegen dit plan en staat hij voor mensenrechten en de internationale rechtsorde of ondersteunt dan wel gedoogt hij verdere etnische zuivering en apartheid in Israël met rugdekking van de VVD en de coalitiepartijen? De komende dagen zullen we daar achter komen.

BDS Nederland op Twitter