2 August 2021

Twee judoka’s stoppen liever met Olympische Spelen dan uitkomen tegen een vertegenwoordiger van de Israëlische staat

Door Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI)

Palestijnen spreken hun dankbaarheid uit aan de Algerijn Fethi Nourine en de Soedanees Mohamed Abdalrasool, en aan alle atleten die principiële standpunten innemen tegen de Israëlische apartheid en alle vormen van racisme op de Olympische Spelen en in alle sporten.

We groeten de Algerijnse judoka Fethi Nourine voor zijn persoonlijke opoffering en principiële solidariteit met de Palestijnse strijd voor vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid.

Zijn verklaring weerspiegelt het sentiment van een overweldigende meerderheid in de Arabische regio en zegt alles: “We hebben hard gewerkt om de Olympische Spelen te bereiken, maar de Palestijnse zaak is groter dan dat.”

De weigering van Nourine om te spelen met een vertegenwoordiger van de Israëlische staat, terwijl het zijn apartheidsregime opvoert en miljoenen inheemse Palestijnen onderdrukt, is een voorbeeld van het in praktijk brengen van de ethische waarden die judo en sport in het algemeen vertegenwoordigen.

Hij verdient het om geprezen te worden door het Olympisch Comité en de Internationale Judo Federatie, niet berispt. Net als apartheid Zuid-Afrika in het verleden, moet apartheid Israël worden verbannen uit internationale sporten.

Update: 27 juli 2021

Een tweede judoka is uit de Olympische Spelen gestapt in plaats van uit te komen tegen een vertegenwoordiger van de Israëlische staat.

Nadat de Algerijnse judoka Fethi Nourine weigerde te spelen tegen zijn Israëlische tegenstander uit solidariteit met de Palestijnse bevrijdingsstrijd, stapte ook de Soedanese judoka Mohamed Abdalrasool, die daarna was ingeloot tegen de Israëlische vertegenwoordiger, uit de competitie.

Dit toont eens te meer aan hoe de bevolking van Soedan en de hele Arabische regio achter het Palestijnse volk blijft staan, ondanks de onethische normalisering van hun regeringen met het Israëlische regime van militaire bezetting en apartheid.

We zijn alle atleten zeer dankbaar die principiële standpunten innemen tegen de Israëlische apartheid en alle vormen van racisme op de Olympische Spelen en in alle sporten.

Doneren 

BDS Nederland op Twitter