20 July 2014

Twee voorstellen aan Federatief Joods Nederland

Federatief Joods Nederland wil aangifte doen tegen de organisatoren van de demonstratie “ 10 jaar Israelische Muur” op 12 juli. De klacht is wegens haat zaaien. De vergelijking “ hakenkruis= vlag van Israel” , gevonden op twee spandoeken, zou haat zaaien.

Haat tegen wie? Tegen Israel? Het is juist de collectieve straf die Israel uitstort over Gaza die die haat verder heeft doen oplaaien.

Israel ziet zichzelf als vertegenwoordiger van alle joden in de wereld. Wat ik FJN zou willen vragen is: accepteert u dat? En accepteert u dan tevens dat Israels bombardementen uit uw naam en uit naam van andere joden plaatsvinden? Laat het weten als de bombardementen niet in uw naam zijn. Maak dat duidelijk met een spandoek “ Not in my name”. We kunnen elkaar dan de hand reiken.

Ik wil een tweede voorstel doen en wel om een ander probleem op te ruimen. Minister Timmermans staat bekend om zijn behoedzame beleid. Hij bereikt daar veel mee, maar er kan nog veel meer. Daarom wil ik hem en het kabinet het volgende voorstellen.

Volgens Nederland zijn Israels nederzettingen, de Muur en de Israelische bezetting illegaal. In de nederzettingen wonen heel wat Nederlanders en ex-Nederlanders. Het is heel jammer dat ze zich blijkbaar niet welkom voelen in ons land. Erg is, dat ook zij nu vorm geven aan Israels kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever, en in dat kader hand- en spandiensten verlenen aan onderdrukking en terroriseren van de Palestijnse bevolking.

Zou de Nederlandse regering niet een royaal gebaar willen maken en die mensen, ook de ex-Nederlanders, willen uitnodigen om terug te komen naar Nederland? En hen bij terugkomst helpen met paspoorten, huisvesting, inburgering en werk? Ik zie het concreet voor me: Burgemeester van der Laan van Amsterdam, die de ex-kolonisten verwelkomt in het stadhuis in Amsterdam.

Maar als zij die geboden kans niet accepteren, en als zij besluiten in de nederzettingen te blijven zitten, zou de minister hen dan sancties willen opleggen? Hen de toegang tot ons land willen ontzeggen, en andere denkbare maatregelen?

Zou de minister een dergelijke politiek ook willen bevorderen in de EU, Oost Europa, Afrika, Midden Oosten, Azië en misschien zelfs in de VS? Als alle kolonisten namelijk terug zijn van weggeweest zou dat een belangrijke bijdrage zijn aan de oplossing van het probleem van de illegale nederzettingen. En misschien zelfs een concrete aanzet vormen tot meer vreedzaam samenleven.

Wat vindt u van deze voorstellen, FJN? Als u niet antwoordt ga ik ervan uit dat u het er niet mee eens bent. Dan weten we dat ook weer.

BDS Nederland op Twitter