13 September 2014

UEFA moet Israel de rode kaart geven

Afgelopen zomer heeft Israël wederom de belegerde Gazastrook gebombardeerd en de tol aan Palestijnse zijde is hoog: een immense materiële schade en ruim 2000 doden en meer dan 10.000 gewonden. Honderdduizenden mensen zijn ontheemd na de opzettelijke verwoesting door Israël van huizen, scholen en ziekenhuizen.

Nu doet Israël mee in de UEFA-aanbestedingsprocedure voor Jeruzalem als speelstad in 2020.

Israël voert oorlog tegen het voetbal in Palestina: voetballers zijn gedood, stadions gebombardeerd en spelers krijgen geen toestemming om te reizen naar uitwedstrijden.

Onder de doden die bij de recente bombardementen zijn gevallen zijn 2 voetballers: Ahmad Muhammad al-Qatar en Uday Caber, 2 spelers van 19 jaar oud, die aan het begin van hun voetbalcarrière stonden.

Israël hoopt dat Jeruzalem één van de speelsteden zal zijn voor Euro 2020. Maar Israël bezet nog steeds met veel geweld Oost Jeruzalem, dat internationaal gezien wordt als Palestijns gebied. De Israëlische regering heeft pas bekend gemaakt dat het van plan is nog eens 2.220 wooneenheden voor kolonisten te bouwen in Oost Jeruzalem, als onderdeel van de voortgaande etnische zuivering door de Palestijnse inwoners van Oost Jeruzalem te verdrijven.

Palestijnse sport- en maatschappelijke organisaties schrijven het volgende in een brief aan de EUFA-voorzitter Michel Platini: “Door de Israëlische Voetbalbond IFA het Europees kampioenschap voetbal 2020 te gunnen, geeft de UEFA de moreel verwerpelijke boodschap af van goedkeuring van – of zelfs beloning voor – Israël’s ernstige schendingen van humanitair recht in Gaza, Oost Jeruzalem en in de rest van de bezette gebieden. Lees hier de volledige oproep

Roep de UEFA op om in hun vergadering van 19 september 2014 Israël uit te sluiten van de aanbestedingsprocedure voor Euro 2020.

#RedCardIsrael

 

(vertaling Herma van den Brink)

BDS Nederland op Twitter