15 May 2016

Unieke lezing Miko Peled – The General’s Son

Israël/Palestina: mythe, realiteit, rechtvaardigheid
Lezing en Q&A door Miko Peled, Auteur van The General’s Son

‘De lezing van Miko Peled biedt een unieke kans om te luisteren naar een stem die de weg durft te wijzen naar vrede in een conflict dat wordt gekenmerkt door uitzichtloosheid’

25 mei, 19.30 uur | Zuiderkerk, Amsterdam

Miko Peled (1961) is een Israelische schrijver en vredesactivist. Hij groeide op in Jeruzalem als telg van een vooraanstaande zionistische familie. Miko’s grootvader was mede-ondertekenaar van de Israelische onafhankelijkheidsverklaring. Zijn vader Mattiyahu Peled diende als generaal in de veroveringsoorlog van 1967. In diens voetsporen koos ook Miko voor het leger, en diende onder meer in Israels Special Forces.

Vader en zoon hebben meer gemeen dan hun actieve dienst: beiden namen ontgoocheld afscheid van het leger. Vader Mattiyahu nam ontslag nadat Israel besloot de in 1967 veroverde gebieden niet (als onderdeel van een allesomvattende vrede) aan de Palestijnen terug te geven, maar als toekomstige kolonies bezet te houden. Voor zoon Miko leidde de invasie van Libanon (1982) tot een definitieve breuk.

Zowel vader als zoon maken een transformatie door van fervent zionist tot pleitbezorger van Palestijnse rechten. Een gruwelijke gebeurtenis verandert Miko op slag tot activist. In 1997 kwam zijn 13-jarige nichtje, dochter van zijn zus Nurit Peled-Elhanan, om bij een Palestijnse zelfmoordaanslag. Zowel Miko als Nurit concludeerden dat de aanslagen het directe gevolg waren van de onderdrukking van de Palestijnen en de bezetting van hun land.

Voor Miko begon een intensief bewustwordingsproces. Hij bestudeerde het leven en de inzichten van zijn vader, en zette de stap om contact te zoeken met de Palestijnen, die nooit deel hadden uitgemaakt van zijn Israelische leven. In het in 2012 gepubliceerde boek ‘The General’s Son – Journey of an Israeli in Palestine’ beschrijft Peled zijn ervaringen en inzichten. Opmerkelijk daarin is het enorme contrast tussen de mythes waarop Israel zich baseert, en de realiteit, waarin sprake is van structureel onrecht.

Peled bepleit dat Israeli’s en Palestijnen pas een toekomst hebben als aan de rechteloosheid van de Palestijnen een einde komt. Voor Israel ziet hij twee mogelijkheden: een toekomst waarin de Palestijnen met militaire macht en racistische wetgeving blijvend worden onderdrukt; of een omwenteling naar een echte democratie, waarin Israeli’s en Palestijnen gelijke rechten hebben binnen de grenzen van een gezamenlijk vaderland. Peled voorziet in dat laatste geval een glorieuze toekomst.

Peleds status als ultieme insider, en zijn beheerste, indringende analyse van het conflict vanuit die bevoorrechte positie, overstijgen de politiek-geïnspireerde argumenten die vrijwel overal het debat beheersen. Zijn lezing van 25 mei biedt een unieke kans om te luisteren naar een stem die de weg durft te wijzen naar vrede in een conflict dat wordt gekenmerkt door uitzichtloosheid.

25 mei 2016 | Zuiderkerk | Amsterdam

Zuiderkerkhof 72 (metrostation Nieuwmarkt, uitgang Nieuwe Hoogstraat) | 1011 WB Amsterdam
Aanvang 19.30 uur | Zaal open 18.30 uur | Boeksigneersessie na afloop (o.v.)

Kaarten: € 5 (voorverkoop) resp. € 7 (zaal) |
Vroegtijdig reserveren wordt aangeraden!

[button link=”https://www.ticketkantoor.nl/shop/LezingMikoPeled” color=”green” newwindow=”yes”] Klik hier om direct je ticket te kopen[/button]
De lezing is in het Engels.

www.mikopeled.com | www.facebook.com/MikoPeled

BDS Nederland op Twitter