6 August 2020

Universiteit van Manchester desinvesteert in bedrijven die medeplichtig zijn aan de Israelische bezetting

Studenten voeren campagne in Manchester in 2018 om te desinvesteren in Caterpillar Caterpillar. BDS UoM

De universiteit van Manchester heeft meer dan $5 miljoen gedesinvesteerd in Caterpillar en het moederbedrijf van reissite Booking.com.

Activisten zeiden maandag dat het “een gigantische overwinning was voor de Palestijnse solidariteitsbeweging in Groot-Brittannië” en een “keerpunt moment”.

De universiteit is sinds 2016 een focus voor campagnevoerders vanwege haar investeringen in bedrijven die medeplichtig zijn aan de Israelische bezetting van Palestijns land.

Vorig jaar vielen studenten een bestuursvergadering binnen om desinvestering van Caterpillar te eisen.

Caterpillar levert bulldozers aan het Israelische leger die wapens gebruiken om Palestijnse huizen te vernietigen en buitengerechtelijke executies uit te voeren.

Booking Holdings Inc. staat in de database van de Verenigde Naties van bedrijven die betrokken zijn bij de nederzettingen van Israel op de bezette Westelijke Jordaanoever, die eerder dit jaar werd gepubliceerd.

Het moederbedrijf en Booking.com staan beide op de zwarte lijst vanwege hun aanbiedingen van huurwoningen in Israelische nederzettingen gebouwd op gestolen Palestijns land in strijd met het internationaal recht.

De campagne gaat door

Gegevens, vrijgegeven door de universiteit in reactie op verzoeken om vrijheid van informatie, die The Electronic Intifada ingezien heeft, bevestigen dat de desinvestering ergens tussen april 2019 en 31 maart 2020 heeft plaatsgevonden.

In een e-mail van 23 juli 2020 in antwoord op het verzoek van campagnevoerders, publiceerde de informatieambtenaar van de universiteit haar laatste investeringsvermelding.

Ze zei dat de ethische investeringsrichtlijnen van de universiteit bedrijven nu uitsluiten op basis van verschillende factoren, waaronder de levering van ‘controversiële wapens’.

In een verklaring die onmiddellijk na publicatie van dit artikel werd verzonden, ontkende een woordvoerder van de Universiteit van Manchester dat de desinvestering verband hield met de BDS-campagne.

De beslissingen die worden genomen over ons specifieke aandelenbezit, worden genomen door onze vermogensbeheerders met het doel onze algemene beleggingsdoelstellingen te verwezenlijken

zeiden ze.

Maar activisten geven niet op.

De investeringen in bedrijven die het Israelische apartheidsregime in stand houden, hadden nooit mogen bestaan

zei activist Huda Ammori.

De afstoting van medeplichtige bedrijven door de Universiteit van Manchester toont de kracht van de studentenbeweging van onderop om onze instellingen ter verantwoording te roepen.

Ammori richtte de BDS-campagne op aan de Universiteit van Manchester toen ze daar in 2016 studeerde.

In een verklaring op maandag zeiden activisten van Apartheid off Campus, een nieuw studentennetwerk, dat:

De desinvesteringsoverwinning in Manchester, de grootste universiteit in Europa, naar verwachting een keerpunt zal zijn voor de BDS-beweging op campussen in het VK.

Maar activisten zeiden dat ze zich zouden blijven richten op de universiteit van Manchester voor BDS-campagnes.

Volgens Apartheid off Campus heeft de universiteit ‘nog steeds veel banden met het apartheidsregime van Israel, waaronder het uitwisselingsprogramma met de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, dat studenten stuurt om te studeren op bezet en gestolen Palestijns land’.

Leeds werd in 2018 de eerste Engelse universiteit die desinvesteerde in de Israelische apartheid, toen het meer dan $ 1,2 miljoen terughaalde bij verschillende firma’s die betrokken waren bij de wapenhandel met Israel.

Bron: Electronic Intifada

BDS Nederland op Twitter