10 April 2015

Veolia verkoopt bedrijven in Israël die doelwit zijn van Palestijnse boycotcampagne

  • Door BDS-campagne is Veolia miljarden aan contracten kwijtgeraakt
  • Maar Veolia blijft betrokken bij Jerusalem Light Rail, boycotcampagne wordt voortgezet.

Palestijnse activisten verwelkomden het besluit van de Franse multinational Veolia om vrijwel al haar activiteiten in Israël te verkopen als een enorme overwinning voor de wereldwijde Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging. De verkoop komt na een wereldwijde campagne tegen de betrokkenheid van Veolia bij illegale Israëlische nederzettingen, waardoor het bedrijf miljarden aan contracten kwijtraakte.

De boycot Veolia campagne is in november 2008 opgezet in Bilbao, in het Baskenland, om het bedrijf te dwingen een einde te maken aan de betrokkenheid bij illegale Israëlische projecten die diensten leveren aan nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.

Onder druk van BDS is Veolia een aantal grote contracten kwijtgeraakt bij lokale overheden in Europa, de VS en Koeweit. In heel Europa hebben gemeenteraden resoluties aangenomen waarin het bedrijf wordt uitgesloten van aanbestedingen vanwege haar betrokkenheid bij Israëlische mensenrechtenschendingen.

Leidinggevend personeel van Veolia heeft toegegeven dat de campagne het bedrijf  “belangrijke contracten” gekost heeft en financiële experts hebben zich regelmatig uitgesproken over de financiële schade die de campagne voor Veolia heeft opgeleverd.

Veolia heeft nu bekendgemaakt dat de verkoop van haar water-, afval-, gas- en elektriciteitsbedrijven aan Oaktree Capital, een investeringsfirma uit Los Angeles, voltooid is, waarna het aandeel van Veolia in de illegale Jerusalem Light Rail nu haar enige overgebleven belang in Israël is.

Volgens Mahmoud Nawajaa, de algemeen coördinator van het Palestijnse Nationale BDS Comité, een brede coalitie vanuit de Palestijnse samenleving die leiding geeft aan de wereldwijde BDS-beweging:

Wereldwijd BDS-activisme van onder af heeft het voor Veolia erg moeilijk gemaakt om overheidscontracten te krijgen in sommige delen van Europa, de VS en het Midden-Oosten, waardoor het bedrijf geen andere keus had dan haar betrokkenheid bij illegale Israëlische projecten aanzienlijk terug te schroeven. De BDS-beweging laat zien dat er een prijs moet worden betaald voor deelname in de Israëlische kolonisatie van Palestijns land. Eén van Europa’s grootste bedrijven is gedwongen om haar bedrijfstakken in Israël te verkopen die het internationaal recht schenden.

Ongeveer 10 lokale overheden in Ierland en Groot-Brittannië hebben beleid ingevoerd waarmee Veolia wordt uitgesloten van overheidscontracten. Gemeenteraden in meer dan 25 steden waaronder Londen, Stockholm en Boston kozen ervoor geen nieuw contracten te sluiten met Veolia na protestacties gesteund door plaatselijke activistenleiders, kerken, vakbonden en gevestigde politieke partijen.

Veel investeerders, waaronder de Nederlandse ASN Bank en de Quaker Friends Fiduciary Corporation hebben hun investeringen in Veolia verkocht vanwege haar rol in Israëlische nederzettingen, terwijl andere grote banken en het Zweedse pensioenfonds AP persberichten hebben uitgegeven waarin de rol van Veolia in de nederzettingen wordt veroordeeld. Diverse verstrekkers van informatie over “maatschappelijk verantwoord ondernemen” hebben hun volgers meegedeeld dat ze het bedrijf op een lijst gezet hebben vanwege ernstige mensenrechtenproblemen.

Veolia blijft via de holdings in Veolia Transdev nog steeds betrokken bij de illegale Jerusalem Light Rail die de Israëlische koloniën verbindt met West-Jeruzalem, maar heeft aangekondigd dat ze van plan is de belangen in de spoorlijn te verkopen.

In 2014 stelde Veolia in brieven aan BDS-actieleiders dat het “haar betrokkenheid bij de Tovlan vuilnisbelt meer dan drie jaar geleden” beëindigd heeft. Tovlan verwerkt afval uit Israël en haar illegale nederzettingen in de Bezette Palestijnse Gebieden. Die verklaring was onwaar, bleek in september 2013 uit officiële stukken van het Israëlische Ministerie van Milieubescherming, die geen enkele twijfel lieten bestaan dat de exploitant van de illegale Tovlan vuilnisbelt op dat moment nog steeds T.M.M. Integrated Recycling Services was, een dochter van Veolia.

Naar verwachting zullen de contracten voor de Tovlan vuilnis- en afvalwaterverwerking van illegale Israëlische nederzettingen worden overgeheveld naar Oaktree. “Door het opkopen van deze bedrijven is Oaktree een actieve medeplichtige geworden bij de voortdurende Israëlische schendingen van het internationaal recht”, voegt Nawajaa toe.

Vooral dankzij de druk van de boycot in de VS en Europa, en vooral door de nadruk van de campagne op haar “Apartheid busdiensten” voor de illegale Israëlische nederzettingen, had Veolia al haar busactiviteiten in Israël in 2013 verkocht.
Nawajaa legt uit dat de campagne tegen Veolia doorgaat omdat het bedrijf nog steeds aandeelhouder is in het illegale Jerusalem Light Rail project.

“De Jerusalem Light Rail is alleen bedoeld om de aantrekkelijkheid van de nederzettingen te vergroten en de uitbreiding ervan makkelijker te maken door de diefstal van Palestijns land. We gaan door met de boycot van Veolia tot het bedrijf haar betrokkenheid bij het light rail project beëindigt en schadevergoeding betaalt aan die Palestijnse gemeenschappen die hebben gelden onder haar steun voor de Israëlische kolonisering van Palestijns land. Internationale bedrijven kunnen niet zomaar profiteren van Israëlische oorlogsmisdaden en dan vertrekken als het een beetje moeilijk wordt, zonder verantwoording af te leggen. Wij willen het indrukwekkende aantal principiële activisten en maatschappelijke organisaties wereldwijd die van de campagne tegen Veolia door hun toewijding en strategische inspanningen zo’n succes hebben gemaakt, hartelijk bedanken”, besluit Nawajaa.

 

Bron: www.bdsmovement.net | vertaling: Gert van der Straaten

BDS Nederland op Twitter