30 June 2022

VERDEDIG MASAFER YATTA

Verenigd tegen segregatie, etnische zuivering en apartheid

Masafar Yatta, ten zuiden van Hebron, bestaat uit 20 Palestijnse dorpen. Palestijnen wonen daar en hoeden er al generaties lang hun vee. Op 4 mei gaven Israëlische rechtbanken groen licht voor de sloop van 8 van deze dorpen, waar zo’n 1300 mensen wonen. Israël kan nu de etnische zuivering van het gebied doorzetten en verder koloniseren door middel van illegale nederzettingen.

De sloop is al begonnen en als dit doorgaat, zou het de grootste verdrijving door Israël zijn sinds de bezetting van de Westelijke Jordaanoever in 1967.

De verwijdering van Palestijnen (etnische zuiveringen) zoals in Masafer Yatta vormen een kernelement van het Israëlische apartheidsregime.

ONZE OPROEP: DOE MEE MET DE MASAFER YATTA WORLD TOUR!

Help ons met initiatieven om Masafer Yatta centraal te stellen in initiatieven en acties in steden over de hele wereld.

Samen kunnen we hun strategieën om Masafer Yatta te isoleren en te segregeren en om Palestijnse levens onbeduidend en overbodig te maken terugdraaien.

Samen kunnen we hun plannen om de dorpen van Masafer Yatta etnisch te zuiveren, terugdraaien.

Samen kunnen we een einde maken aan de Israëlische apartheid.

Begin nu met organiseren en voer de druk op met als hoogtepunt 13 september – de dag dat de Algemene Vergadering van de VN begint. Laten we momentum opbouwen om Masafer Yatta te verdedigen en de VN-lidstaten ertoe aanzetten om overeenstemming te bereiken over een VN-onderzoek naar de Israëlische apartheid en de reactivering van de VN-mechanismen om een ​​einde te maken aan de apartheid.

Voor Masafer Yatta, voor Palestina, voor de mensheid: de Verenigde Naties moeten nu handelen!

De fysieke vernietiging van de dorpen is slechts het hoogtepunt van een strategie van isolatie, segregatie en beroving die de Israëlische apartheid decennialang heeft uitgevoerd.

Aan het begin van de jaren tachtig verklaarde Israël 3000 ha van de 3600 ha die Masafer Yatta vormen tot een militaire trainingszone – vuurzone 918. Dit dient vandaag als een wettelijk voorwendsel om de Palestijnse bevolking met geweld te verdrijven. Sindsdien zijn de gemeenschappen verstoken van toegangswegen en infrastructuur en worden ze systematisch gemarginaliseerd, terwijl illegale nederzettingen hun land beginnen over te nemen.

De wrede logica achter de strategie ligt voor de hand: als ze eenmaal geïsoleerd en onzichtbaar zijn, kunnen de Palestijnen die de bedreigde dorpen bewonen worden gedwongen om te vertrekken, zonder in staat te zijn om weerstand te bieden en zonder steun van buitenaf.

Geen enkel deel van ons volk is vervangbaar. Onze mensen in Masafer Yatta bevinden zich niet in de marge van onze strijd en zullen ook geen nevenschade zijn van het Israëlische kolonialisme. We zijn geen verplaatsbare objecten in de apartheidsstrategie van Israël.

In Masafer Yatta zijn we families en gemeenschappen met onze geschiedenis en onze toekomst, die hier werd en wordt gebouwd. Israël, met zijn koloniale aanspraken, noemt het niet-productieve grond dat moet worden getransformeerd door hun agribusiness: wij noemen het ons thuis, grond dat generaties lang in ons levensonderhoud heeft voorzien. We zijn standvastig en vastbesloten om weerstand te bieden en te blijven waar we altijd hebben gewoond. We zullen de huizen die ze verwoesten herbouwen tot aan de dag dat we vrij zijn.

We hebben dringend actie nodig om onze huizen te verdedigen.

We weten dat we alleen veilig zullen zijn als Israëls regime van apartheid, bezetting en kolonialisme tot een einde is gekomen.

Jeugd van Sumoud

Palestijnse grassroots anti-apartheid muurcampagne

HOE DEEL TE NEMEN AAN DE MASAFER YATTA WORLD TOUR?

(1) Plan een ‘tourdatum’ – een activiteit om druk op te bouwen om Masafer Yatta te verdedigen.

Uw activiteit kan alles zijn waarvan u denkt dat het de meeste impact heeft in uw context. U kunt het volgende organiseren:

 • Een conferentie met video link naar een spreker van Masafer Yatta. (We brengen je graag in contact.)
 • Een fototentoonstelling. (We kunnen foto’s en bijschriften delen.)
 • Virtuele rondleidingen in Masafer Yatta. (We helpen je graag om de logistiek hiervoor uit te zoeken)
 • Terugrapportages van of live links met georganiseerde persoonlijke rondleidingen. (We helpen u graag met de logistiek ter plaatse.)
 • Radio- of tv-programma’s.
 • Briefings voor besluitvormers.
 • Petities.
 • Muurschilderingen en artistieke interventies.
 • Brieven aan uw ministerie van buitenlandse zaken of consulaten waarin ze worden opgeroepen de Israëlische regering onder druk te zetten om de uitzetting van Palestijnen in Masafer Yatta te stoppen.

De meest impactvolle ‘tourdata’ zijn de data die momenten van bewustmaking van het publiek kunnen combineren met vormen van het stellen van een beleidseis aan overheden/instellingen.

We willen dat regeringen van Israël eisen om de etnische zuivering te stoppen, maar deze woorden zijn niet genoeg. Het ter verantwoording roepen van de Israëlische apartheid is dringend en hoog tijd.

Zorg ervoor dat uw acties het volgende omvatten:

 • Eisen aan uw regering om aan te dringen op een VN-onderzoek naar de Israëlische apartheid en de heractivering van de VN-mechanismen om een ​​einde te maken aan de apartheid.
 • Eisen aan uw regering om de medeplichtigheid aan de Israëlische apartheid stop te zetten en deze apartheid af te schaffen en elementaire verantwoordingsmechanismen en gerichte sancties af te dwingen, zoals het beëindigen van militaire en veiligheidsbetrekkingen of een verbod op handel met de illegale nederzettingen.
 • Acties om BDS-campagnes te versterken om bedrijven en instellingen onder druk te zetten om te stoppen met het legitimeren of mogelijk maken van het Israëlische apartheidsbeleid.

Neem contact met ons op via het E-mailadres [email protected].

(2) Registreer uw activiteit in de world tour-kalender

Dat is eenvoudig. Stuur ons een e-mail naar [email protected]

(3) Masafer Yatta World Tour-logo en afbeeldingen

Gebruik het World Tour-logo dat hier beschikbaar is:

Download het #DefendMasaferYatta-logo

Download het #DefendMasaferYatta-logo zonder achtergrond

Gebruik de hashtags:
#SaveMasaferYatta
#DefendMasaferYatta
#EndEthnicCleansing
#UNinvestigateApartheid

Twitter
Download de Meme met Sami Hurraini

Facebook
Download de Meme met Sami Hurraini

Instagram
Download de Meme met Sami Hurraini

Instagram-verhaal
Download de Meme met Sami Hurraini

(4) Hulp bij de promotie

Deel het nieuws over de World Tour zoals het zich ontvouwt op je sociale media en onder je contacten.

VERDEDIG MASAFER YATTA-BRONNEN

(1) Zorg ervoor dat al degenen die medeplichtig zijn aan Israëls etnische zuiveringsbeleid in Masafar Yatta en elders in Palestina verantwoordelijk worden gehouden:

Lees de BDS-campagnegids over Masafer Yatta en doe mee aan de campagne om Hyundai Heavy Industries onder druk te zetten om een ​​einde te maken aan haar medeplichtigheid aan apartheid.

Of:

Doe mee en steun een van de andere BDS-campagnes die gericht zijn op bedrijven die direct betrokken zijn bij de kolonisatie van Palestijns land – dat kan zijn:

de BoycottHP-campagne tegen de rol van het bedrijf bij het leveren van de digitale ruggengraat voor de Israëlische apartheid en militaire bezetting,

de BoycottPuma-campagne tegen de sponsoring door de fabrikant van sportuitrustingen van de Israel Football Association (IFA), waaronder teams in de illegale nederzettingen van Israël op bezet Palestijns land,

de AxaDivest-campagne om de verzekeringsgigant onder druk te zetten om haar investeringen in Israëlische banken en bedrijven die concrete hulp bieden aan Israëls illegale beleid van nederzettingen, etnische zuivering en annexatie, te beëindigen,

de campagne tegen de greenwashing van Israël en de inspanningen om agri-business zoals Mekorot en Netafim Haifa Chemicals en het Joods Nationaal Fonds verantwoordelijk te houden.

(2) Bent u gevestigd in de VS? Schrijf aan uw vertegenwoordigers in parlement en regering:

Eis alstublieft dat ze Israël onder druk zetten om de etnische zuivering in Masafar Yatta en elders te stoppen. Woorden van veroordeling zijn niet effectief gebleken.

Vraag om duidelijke en effectieve verantwoordingsmaatregelen, zoals een militair embargo, een verbod op producten uit de nederzettingen of een einde aan normalisering en diplomatieke betrekkingen. Vraag hen om een ​​VN-onderzoek naar de Israëlische apartheid te eisen.

Als u zich in de VS bevindt, kunt u zich aansluiten bij de actieoproep van de AJP.

BRON: Stop the Wall/Masafer Yatta Action

BDS Nederland op Twitter