18 September 2019

Verkiezingen in Israël leiden tot patstelling

De verkiezingen die gisteren in Israël werden gehouden gaan geen duidelijke winnaar opleveren. Ook is tot op heden niet duidelijk welke van de twee voornaamste tegenstanders, premier Netanyahu en generaal Ganz, de opdracht moet gaan krijgen om te proberen een coalitie te vormen.

Deze voorlopige conclusie valt te trekken uit de onofficiële berichten die komen uit de nationale commissie die de verkiezingen organiseert. Vanmorgen vroeg waren 90% van de stemmen geteld, met andere woorden, het is onwaarschijnlijk dat de trend nog een andere kant op gaat. De twee belangrijkste partijen, Likoed en ‘Blauw & Wit’ koersen af op 32 zetels van de 120 zetels in de Knesseth.

Een belangrijke vraag is of de definitieve uitslag en het verdere verloop van het gevecht rond een coalitie veel uitmaakt voor de Palestijnen in Israël en in de bezette gebieden. Dat is niet waarschijnlijk. De Israëlische politiek is zodanig geradicaliseerd dat wel of geen Palestijnse staat, wel of geen bombardementen op de Gazastrook, Libanon of Syrië en wel of geen verlichting van het bezettingsregiem op de Westelijke Jordaanoever, geen rol hebben gespeeld in de campagne van beide partijen.

Eerder zal het politieke gevecht nu gaan om de vraag of er tegenwicht moet worden geboden aan de groeiende macht van de ultra-orthodoxe joden.

De redactie gokt voorzichtig op een coalitie tussen Netayahu en de ultra-orthodoxen.

De redactie

Foto: Trump & Netanyahu

BDS Nederland op Twitter