27 March 2017

Verklaring van BNC over Israelische campagne tegen Omar Barghouti

Op zondagochtend 19 maart deed de Israelische belastingdienst een inval in het huis van Omar Barghouti, een prominente Palestijnse mensenrechtenactivist en mede-oprichter van de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging voor vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid voor het Palestijnse volk. Ze hielden Omar en zijn vrouw Safa 16 uur vast en ondervroegen hen.

Hieronder volgt de reactie van het Palestijnse Nationale Comité voor de Boycot, Desinvestering en Sancties (BNC) op deze ontwikkelingen en op de systematische pogingen van de Israelische regering om de BDS beweging te criminaliseren, activisten te intimideren en de vrijheid van meningsuiting te ondermijnen:

Een prominente Palestijnse mensenrechtenactivist en medeoprichter van de Sancties (BDS) beweging, Omar Barghouti, wordt al jaren blootgesteld aan zware bedreigingen, intimidatie en repressie door diverse afdelingen van de extreemrechtse Israelische regering, vooral sinds het de beweging is gaan beschouwen als een “strategische bedreiging” van hun totale systeem van onrecht tegen Palestijnen.

Tijdens een conferentie in bezet Jeruzalem in maart 2016, dreigden verscheidene Israelische ministers Omar en andere leidende BDS mensenrechtenactivisten met drastische maatregelen, waaronder “gerichte civiele eliminatie” – een eufemisme voor moord. Het Ministerie van Strategische Zaken heeft afgelopen jaar een “belaster-eenheid” opgericht, zoals werd onthuld door de Israelische krant Haaretz. De taak van deze eenheid is het belasteren van de reputaties van BDS mensenrechtenactivisten en netwerken.

Het onderzoek van de Israelische belastingdienst tegen Omar en zijn vrouw Safa moet in dat licht worden gezien. Nadat een poging om hen te intimideren door te dreigen Omars permanente verblijfsvergunning in Israel in te trekken en nadat hem in de praktijk een reisverbod was opgelegd dat hem niet van zijn mensenrechtenwerk kon afhouden, heeft de Israelische regering zijn toevlucht genomen tot het vervalsen van bewijs in verband met het inkomen dat Omar volgens de beschuldiging buiten Israel zou hebben, om hem te belasteren en te intimideren.

Het feit dat bij dit onderzoek een reisverbod hoort en dat het begon een paar weken voordat Omar Barghouti naar de V.S. zou reizen om samen met Ralph Nader de Gandhi Peace Award te ontvangen tijdens een ceremonie aan de Universiteit van Yale geeft het eigenlijke doel aan: repressie.

Het feit dat de Israelische regering de explosieve valse beschuldigingen tegen Omar al 24 uur nadat hij was opgepakt publiceerde, laat er geen twijfel over bestaan dat het eigenlijke doel van het onderzoek is om zijn reputatie te besmeuren.

Wat voor extreme repressiemaatregelen Israel ook inzet tegen de BDS beweging, of de mensenrechtenactivisten en het enorme netwerk dat hen steunt, ze kunnen deze beweging voor mensenrechten niet stoppen. Treiteren en repressie heeft geen invloed op een beweging van onderop die die steeds meer sympathie krijgt in de harten van mensen en hun de kracht geeft om het juiste te doen — om aan de goede kant van de geschiedenis te staan, tegen het fanatieke Israelische regime van apartheid, bezetting en etnische zuivering en voor vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid voor het Palestijnse volk.

Dit laatste wanhopige hoofdstuk van onderdrukking en intimidatie door de Israelische regering tegen Omar Barghouti is de sterkste indicatie tot nu toe van het falen van het Israelische regime van bezetting, kolonisering en apartheid bij het afremmen van de indrukwekkende groei van de BDS beweging voor Palestijnse rechten.

Het Palestijnse Nationale Comité voor BDS (BNC) is de grootste coalitie in de Palestijnse maatschappij. Het geeft leiding en steun aan de wereldwijde Boycot, Desinvestering en Sancties beweging. Kijk op www.bdsmovement.net en volg @BDSmovement

BDS Nederland op Twitter