26 November 2014

Video: Elbit geïntimideerd door protestactie

Op 20 november organiseerden zeven organisaties en zo’n 50 individuele activisten een protest tegen de NIDV wapenbeurs in Ahoy in Rotterdam.

De actievoerders protesteerden tegen bedrijven als Elbit en Lockheed Martin, die enorme winsten hebben behaald uit aanvalsoorlogen op Gaza en Irak.

Israel schendt op grote schaal de rechten van de Palestijnen en Elbit is hieraan medeplichtig. Tijdens een reis naar Israel in mei van dit jaar versterkte Hennis echter de Nederlandse banden met het Israelische Elbit door het bedrijf te contracteren voor het onderhoud van de Nederlandse F-16’s en Apaches.

Om 9.15 uur overhandigden vertegenwoordigers van het actiecomité een brief aan minister Hennis. De brief dringt erop aan dat Nederland zijn militaire samenwerking met Israel beëindigt en de banden met Elbit verbreekt.


Video door We Are Change Rotterdam

Door de commotie veroorzaakt door de aangekondigde protestactie besloot Elbit zijn aanwezigheid op de wapenbeurs te beperken tot een kraam met folders, in plaats van zijn nieuwe raketsysteem te presenteren.

De SP en de NIDA Partij bepleitten die ochtend bij de gemeente Rotterdam om geen vergunningen meer te verlenen voor toekomstige wapenbeurzen.

Het protest was georganiseerd door DocP samen met het Nederlands Palestina Komitee, Youth for Palestine, Stop Wapenhandel, de Socialistische Partij, GroenLinks Rotterdam en NIDA Rotterdam.

Zie verder:

http://www.rijnmond.nl/nieuws/20-11-2014/actie-tegen-wapenbeurs-ahoy-rotterdam

http://www.headlines.nl/7272117/Het-ongemak-van-de-wapenbeurs/

http://www.nidarotterdam.nl/nieuwsberichten/oppleurten-uit-rotterdam-met-jullie-wapenhandel-voor-oorlogsmisdaden/#.VHNHRtLF-KQ

http://www.stopwapenhandel.org/NIDV2014

http://rotterdam.sp.nl/nieuws/2014/11/sp-geen-wapengekletter-op-rotterdams-grondgebied

 

 

BDS Nederland op Twitter