30 July 2019

VN: Israël doodde en verwondde record aantal kinderen in 2018

Leger en politie van Israël doodden in 2018 59 kinderen en verwondden er 2.756. Dat staat in een rapport dat de VN deze week naar buiten brengt. Meer dan de helft van de slachtoffers viel aan de grens van de Gazastrook waar scherpschutters vanaf een beschermende wal op ongewapende demonstranten vuren.

Toch niet op zwarte lijst …

Alleen in 2014 werden nog meer kinderen gedood. In dat jaar vonden anders dan in 2018 massale bombardementen op de bevolking van Gaza plaats. Vreemd genoeg staat Israël niet genoemd in de zwarte lijst die jaarlijks bij dit rapport hoort. Daarin worden landen genoemd waar de gewapende macht op aanzienlijke schaal wreedheden tegen kinderen begaat. Het zou niet verbazingwekkend zijn als dat ook in dit geval zijn oorzaak vindt in de lobby van de Verenigde Staten en Israël binnen de VN. Diplomaten spreken van zulke druk achter de schermen door vooral Israël en Saoedie-Arabië (in verband met de oorlog in Jemen).

Guterres: zeer verontrust

De Secretaris-Generaal van de VN Guterres, wordt volgens Mondoweiss in het rapport geciteerd met de woorden, “I am extremely concerned by the significant rise in the maiming of and injuries caused to children across Israel and the occupied Palestinian territory, including by tear gas inhalation requiring medical treatment, …” (Ik ben zeer verontrust door de aanzienlijke stijging van het aantal gevallen van verminking en verwonding bij kinderen in Israël en de bezette gebieden, waaronder ook het binnenkrijgen van traangas zodanig dat medische behandeling noodzakelijk is). De SG van de VN wijst er in het rapport ook op dat de meeste jongeren geraakt werden door het vuren met levensgevaarlijke ammunitie op het bovenlichaam, terwijl zij geen dreigend gevaar vormden voor de Israëlische soldaten.

Hardhandige arrestaties

Een groot aantal kinderen werd gearresteerd waarbij in de meeste gevallen “ill treatment” (slechte behandeling) werd gerapporteerd. Het rapport maakt ook melding van zes gewonde Israëlische kinderen, waarvan twee door lukraak afgevuurde raketten. Adrianne Lapar, programma directeur voor de Watchlist on Children and Armed Conflictbij de VN, lichtte toe, “that the UN should not have downplayed Israel’s careless disregard for Palestinian children. Last year was one of the most dangerous for children in Israel-Palestine, with the Israel Defense Forces responsible for thousands of child casualties. Yet they have not been listed in the annexes”, was haar (minder politiek correcte) commentaar.

De redactie

Bron: PNN en Palnieuws (30 juli 2019)

Foto: Mohammad Elayyan uit de wijk Issawiya (Oost-Jeruzalem), die zich vanochtend om 7:50 plaatselijke tijd moest melden bij de politie, verdacht van het gooien van een steen. Hij heeft van huis eten meegekregen. De verdachte is vier jaar oud.

BDS Nederland op Twitter