28 September 2015

VN onder druk over contracten met G4S

Meer dan 200 vakbonden en actiegroepen uit 23 landen hebben de VN opgeroepen om haar contracten met G4S op te zeggen wegens de betrokkenheid van het beveiligingsbedrijf bij mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen. De oproep komt nadat Israël hongerstakers, waarvan een aantal wordt vastgehouden in door G4S uitgeruste gevangenissen, steeds slechter behandelt.

G4S is een Brits beveiligingsbedrijf dat optreedt als een van de belangrijkste aannemers voor het Israëlische Apartheidsregime. Het levert diensten en uitrusting aan de politie en gevangenisbewakers en ook aan militaire controleposten en nederzettingen in de bezette Westelijke Jordaanoever.

Palestijnse politieke gevangenen hebben de afgelopen jaren een aantal hongerstakingen gehouden als verzet tegen het gebruik van willekeurige gevangenhouding en marteling in de gevangenissen die G4S voor Israël runt.

Een brief die activisten stuurden aan Ban Ki-moon,de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, geeft ook details over de gedocumenteerde reputatie van G4S in betrokkenheid bij schendingen van mensenrechten en rechten van arbeiders over de hele wereld, vooral in gevangenissen en detentiecentra in de VS, Groot Brittannië en Zuid Afrika.

Volgens eigen gegevens van de VN heeft ze in 2014 meer dan $22 miljoen uitgegeven aan door G4S geleverde diensten. Daarbij waren inbegrepen 37 verschillende contracten voor levering van bewakers en andere beveiligingsdiensten in Jordanië – meer dan in welk ander land dan ook – en beveiligingsdiensten voor VN-projecten en kantoren in Marokko, Libanon, Oostenrijk en Groot Brittannië.

Zoals de brief aan Ban stelt, lijkt zo’n uitgebreide samenwerking met G4S volledig in strijd met de eigen aanbestedingsrichtlijnen van de VN, die stellen: “de VN verwacht van haar onderaannemers steun aan en respect voor internationaal erkende mensenrechten en de verzekering dat ze niet betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.”

Een rapport door Richard Falk, toenmalig VN speciaal rapporteur voor Palestina, dat oproept tot een boycot van G4S n.a.v. zijn betrokkenheid bij Israëlische mensenrechtenschendingen werd door de Algemene Vergadering van de VN aangenomen in 2012.

 

Brede steun

Bij de Palestijnse ondertekenaars van de brief zitten ook de Palestijnse Raad van Mensenrechtenbewegingen en de Boycott National Committee (BNC) die allebei bundelingen zijn van een grote variëteit aan groepen die opkomen voor elementaire rechtvaardigheid.

Onder de 215 internationale ondertekenaars van de brief zijn de grootste Jordaanse vakbonden. Er zitten ook Britse groepen tussen die actievoeren tegen de huiveringwekkende hulp die G4S de Britse autoriteiten biedt bij het detineren van vluchtelingen en het onthouden van onderdak.

Zes organisaties die onlangs de verklaring van Black Solidarity with Palestine ondertekenden, steunen de oproep aan Ban eveneens. Die verklaring omschrijft de Palestijnse vrijheidsstrijd als een ‘belangrijk vraagstuk voor deze tijd’ en roept op tot actie tegen G4S vanwege zijn rol in zowel het Amerikaanse als het Israëlische gevangenissysteem.

De brede steun voor de campagne om de VN op te roepen haar banden met G4S te verbreken, geeft aan dat er waarschijnlijk meer druk zal worden uitgeoefend als de VN dit onderwerp niet aanpakt.

 

Eenzame opsluiting

Palestijnse politieke gevangenen hebben de afgelopen jaren een aantal massale hongerstakingen gehouden uit protest tegen het gebruik van administratieve detentie — gevangenschap zonder aanklacht of proces — en martelingen in de gevangenissen die G4S voor Israël runt. Onlangs arresteerde Israël Muhammad Allan, nog geen maand nadat zijn detentie was opgeschort. Allan had een hongerstaking van 64 dagen gehouden. Hij is onder administratieve detentie geplaatst. Allan is opnieuw in hongerstaking gegaan.

In ieder geval zes andere Palestijnse politieke gevangen zijn momenteel in hongerstaking uit protest tegen hun administratieve detentie. Sommigen van hen doen al 25 dagen zonder eten. Van die zeven zitten de meesten in detentie in Israëlische gevangenissen die worden uitgerust en verzorgd door G4S. De Palestijnse steungroep voor gevangenen, Addameer, stelde in een verklaring dat de Israëlische Gevangenisdienst drie van de hongerstakers koud drinkwater ontzegt en hun toegang tot kleding, boeken, dekens en frisse lucht beperkt. Die gevangenen — Munir Abu Sharar, Badr al-Ruzza en Shadi Maali — bevinden zich alle drie in de Naqab gevangenis in zuid Israël. Ze werden al in eenzame opsluiting vastgehouden voordat hun een nieuw reeks strafmaatregelen werd opgelegd.  Addameer berichtte onlangs dat twee andere Palestijnen die in administratieve detentie vastzitten, ook geïsoleerd zijn sinds ze in hongerstaking zijn.

 

Druk nodig

Door de inspirerende internationale campagne tegen G4S vanwege zijn rol in de Israëlische apartheid en mensenrechtenschendingen over de hele wereld, heeft het bedrijf contracten met universiteiten, vakbonden en banken verloren. De Bill and Melinda Gates Foundation is een van de investeerders die aandelen in het bedrijf verkocht hebben.

Erg belangrijk is dat de G4S campagne een belangrijke methode heeft geleverd voor de beweging voor solidariteit met Palestina om met een breder publiek te communiceren over de strijd van de Palestijnse politieke gevangenen. Het heeft de beweging een gelegenheid gegeven om te benadrukken hoe de Palestijnse strijd nauw verbonden is met andere strijd voor rechtvaardigheid.

Nadat ze miljoenen aan contracten waren kwijtgeraakt en hun imago in de media zwaar beschadigd was, stelde G4S juni vorig jaar dat ze “niet van plan zijn” hun belangrijkste contract met de Israëlische Gevangenisdienst te verlengen als het in 2017 afloopt.

Maar tot nu toe heeft G4S geen enkel van de talrijke contracten met de Israëlische regering of het leger opgezegd.

In 2012 stelde G4S dat het de contracten met Israël voor het runnen van de Ofer gevangenis op de bezette Westelijke Jordaanoever op zijn laatst in 2015 zou opzeggen, evenals de militaire controleposten. Die belofte is niet nagekomen.

Meer druk is nodig om te zorgen dat G4S zijn toezeggingen nakomt.

 

Bron: bdsmovement.net

BDS Nederland op Twitter