24 August 2020

Voor Gaza: laten we de BDS-campagnes opvoeren!

Israelische luchtaanvallen op Gaza Stad, Gaza op 18 August 2020: Photo by Anadolu Agency

Al meer dan elf nachten achter elkaar hebben de Israelische strijdkrachten Gaza gebombardeerd en de twee miljoen Palestijnse inwoners geterroriseerd.

BNC Verklaring

Bezet Palestina, 23 augustus 2020 – In reactie op de aanhoudende bombardementen door apartheid Israel op de bezette en belegerde Gazastrook, herhaalt het Palestijnse BDS National Committee (BNC) de oproep van het Palestijnse maatschappelijk middenveld om gerichte en wettige sancties tegen Israel, in het bijzonder een dringend en alomvattend militair embargo, en voor escalerende boycot- en desinvesteringscampagnes om een einde te maken aan de misdaden.

Meer dan elf nachten achter elkaar heeft het Israelische leger Gaza gebombardeerd en de twee miljoen Palestijnse inwoners geterroriseerd, die in ‘s werelds grootste openluchtgevangenis leven als gevolg van het 13-jarige beleg van Israel. Het excuus van Israel is dit keer de brandballonnen die vanuit Gaza worden gevlogen en branden veroorzaken in landbouwgronden in Israelische koloniën bij de hekken die Gaza omringen.

De grote meerderheid van de inwoners van Gaza zijn afstammelingen van de meer dan 750.000 Palestijnse vluchtelingen die etnisch gezuiverd zijn – door zionistische milities en later het Israelische leger – tijdens de Nakba van 1948.

De Israelische aanvallen hebben huizen en civiele infrastructuur beschadigd, waaronder een basisschool in het vluchtelingenkamp Shati, gerund door de United Nations Relief and Works Agency for Palestinian Refugees (UNRWA), die op 13 augustus bij zonsopgang gebombardeerd werd. UNRWA heeft de bewering van Israel dat de aanval het resultaat was van een “ongeval” betwist, aangezien alle actuele coördinaten van de VN-faciliteiten worden verstrekt aan de Israelische bezettingsautoriteiten.

De val van de Israelische raket op de school een paar uur voor de opening had een bloedbad kunnen veroorzaken onder kinderen en hun leraren, een feit dat wijdverbreide paniek en angst veroorzaakte onder de vluchtelingenkinderen.

Deze nieuwe golf van Israelische bombardementen op Gaza valt samen met de zesde verjaardag van het bloedbad in 2014 van meer dan 2.250 Palestijnen, waaronder 551 kinderen, door Israel tijdens een langdurige militaire aanval. In een verklaring die destijds werd ondertekend door meer dan 140 wetenschappers op het gebied van internationaal recht en strafrecht, mensenrechtenverdedigers, juridische en andere experts, werd gezegd: “De meeste recente zware bombardementen in Gaza missen een aanvaardbare militaire rechtvaardiging en lijken in plaats daarvan te zijn ontworpen om de burgerbevolking te terroriseren. ”

Een VN-onderzoek uit 2019 naar Israels aanvallen op ongewapende Palestijnse demonstranten die deelnamen aan de Grote Mars van Terugkeer, gelanceerd op 30 maart 2018,  stelde dat er “redelijke gronden zijn om aan te nemen dat Israelische sluipschutters hebben geschoten op journalisten, gezondheidswerkers, kinderen en personen met een handicap, wetende dat ze duidelijk als zodanig herkenbaar waren.” Het VN-rapport concludeerde dat “deze ernstige schendingen van de mensenrechten en het humanitair recht oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid kunnen vormen.”

Deze herhaalde Israelische misdaden tegen een in gevangenschap levende burgerbevolking die nergens kan ontsnappen, kunnen alleen straffeloos doorgaan dankzij de medeplichtigheid van westerse regeringen, met name de Verenigde Staten, het VK, de EU en enkele despotische Arabische regimes.

Elke poging om de relaties te “normaliseren” of om “business as usual” met Israel te rechtvaardigen, komt neer op materiële steun voor de aanhoudende apartheid en bloedbaden tegen het Palestijnse volk.

Israelische militaire bedrijven, waaronder Elbit Systems en Israeli Aerospace Industries, testen hun wapens in het veld op Palestijnen om ze vervolgens over de hele wereld te tonen als in de strijd getest. Internationale wapen- en hi-tech producenten maken ook winst door Israel wapens en munitie te leveren voor zijn aanvallen op het Palestijnse volk.

Apartheid Israel heeft de afgelopen dagen de verstikkende blokkade van de 2 miljoen Palestijnen in de Gazastrook aangescherpt door het vissen voor de kusten volledig te verbieden en de invoer van goederen en brandstof stop te zetten sinds 10 augustus, waardoor de enige elektriciteitscentrale in de overbevolkte Strip volledig stopgezet werd. Dit kan leiden tot een echte humanitaire catastrofe, inclusief de verstoring van het gezondheidssysteem in een tijd van wereldwijde pandemie, transport en andere vitale diensten die sinds 2007 te lijden hebben onder een verstikkende elektriciteitscrisis en andere basistekorten als gevolg van de Israelische belegering.

De Verenigde Naties hadden eerder voorspeld dat Gaza tegen 2020 ‘onleefbaar’ zou zijn. Toch zet Israel zijn brute belegering en militaire aanvallen voort, zijn meedogenloze geleidelijke etnische zuivering van de Naqab (Negev) en de Westelijke Jordaanoever, vooral in en rond Oost-Jeruzalem en de Jordaanvallei, zonder gevolgen. De VN en de wereldregeringen zijn er niet in geslaagd het Israelische bezettingsregime, het kolonisten-kolonialisme en de apartheid ter verantwoording te roepen door het gerichte sancties op te leggen.

Om de Israelische apartheid en aanhoudende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te stoppen en om de Palestijnse strijd voor vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid te steunen, roepen we mensen met een geweten wereldwijd op om:

  • Druk uit te oefenen op regeringen en parlementen om hun internationale wettelijke verplichting na te komen door een alomvattend militair embargo tegen Israel op te leggen, zoals gevraagd door het Palestijnse maatschappelijk middenveld en Amnesty International.
  • De academische en culturele boycot van Israel en zijn medeplichtige instellingen te intensiveren, vooral in het licht van de voortdurende verwoestende aanvallen op Palestijnse onderwijs- en culturele instellingen in Gaza, Jeruzalem en elders.
  • De betrokkenheid bij boycot- en desinvesteringscampagnes gericht op bedrijven die Israelische misdaden tegen Palestijnen mogelijk maken te verhogen, met name die in de VN-database en de vele medeplichtige bedrijven die er nog niet aan zijn toegevoegd.

Bron: BDSMovement.net

 

BDS Nederland op Twitter