28 July 2014

Vrijheid en gerechtigheid voor Gaza: Boycotactie tegen 7 medeplichtige bedrijven

Oproep Palestinian BDS National Committee (BNC) uitgegeven op 25 juli 2014

(vertaling Herma van den Brink)

 

Het Israëlisch bezettingsregime met haar nederzettingen- en apartheidsbeleid maakt zich opnieuw schuldig aan gruwelijke misdaden tegen de Palestijnse bevolking in de Gazastrook.

Israël kan straffeloos haar gang gaan met niet alleen de steun van regeringen in Noord Amerika en Europa, maar ook van tientallen internationale bedrijven die betrokken zijn bij de Israëlische bezettingspolitiek en flagrante schendingen van de mensenrechten.

Gezien de zeer bloedige moordpartijen die Israël op dit moment in de Gazastrook begaat, doet de Palestijnse BDS Beweging een oproep aan alle BDS activisten en sympathisanten over de hele wereld om hun pijlen te richten op de volgende 7 bedrijven:

 

1. Hewlett Packard (HP)

IT-bedrijf Hewlett packard (HP) is betrokken bij verschillende Israëlische schendingen van het internationaal recht doordat het de Israëlische bezettingstroepen voorziet van een groot aantal IT-diensten en infrastructurele diensten. Onder meer is HP de leverancier van een identificatie systeem dat geïnstalleerd is bij de Israëlische militaire checkpoints op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Verder is HP betrokken bij het beheer van het computersysteem van de Israëlische marine die de blokkade van de Gazastrook handhaaft en ook verder schuldig is aan oorlogsmisdaden in de Gazastrook.

Door deze belangrijke steun aan het Israëlische legerapparaat, is HP actief medeplichtig aan Israël’s belegering van de Gazastrook.

Zowel de Presbyterian Church USA als de Quaker Friends Fiduciary Corporation (FFC) hebben mede daardoor hun investeringen uit HP teruggetrokken.

Kom in actie: Boycot HP producten! Koop geen HP laptops, printers of inkt patronen!

 

2. Caterpillar

Caterpillar bulldozers worden regelmatig gebruikt bij het verwoesten van Palestijnse huizen en boerderijen. Het Israëlische leger heeft onbemande Caterpillar bulldozers ingezet bij de aanvallen op de Gazastrook in 2008-2009.

Het was ook een CAT bulldozer die betrokken was bij de dood van de Amerikaanse activiste Rachel Corrie in Rafah in 2003.

De Presbyterian Church USA, de Quaker Friends Fiduciary Corporation (FFC) en de Church of England hebben mede daardoor haar investeringen uit Caterpillar teruggetrokken.

Kom in actie: Boycot Caterpillar producten, zoals schoenen, tassen en gereedschap!

 

 3. SodaStream

De apparatuur van SodaStream om thuis koolzuurhoudende dranken te maken is een van Israël’s meest bekende exportproducten. Hoewel Sodastream niet direct betrokken is bij de aanvallen op de Gazastrook, helpen de belastinginkomsten als gevolg van de verkoop en export van hun producten mee aan de financiering van de oorlog in de Gazastrook.

SodaStream is gevestigd in de illegale nederzetting Maale Adunim op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het bedrijf is bezig een fabriek te openen in de Negev woestijn in de buurt van Rahat, een van de geplande Palestijnse bedoeïenen `townships`. Met de bouw van deze fabriek is SodaStrream betrokken bij Israël´s plannen om minstens 40.000 Palestijnse Bedoeïenen gedwongen te huisvesten in ´townships´.

De Britse winkelketen John Lewis is recent gestopt met de inkoop van SodaStream producten. Aanhoudende protesten tegen een SodaStream winkel in het Britse Brighton heeft geleid tot de sluiting van de winkel. De koers van SodaStream aandelen is in het afgelopen jaar met 50% gekelderd, hoofdzakelijk als gevolg van het schandaal rond de actrice Scarlett Johansson. Na de commotie die ontstond toen Scarlett het gezicht van SodaStream werd in een advertentiecampagne, heeft zij haar ambassadeurschap voor Oxfam neergelegd.

Kom in actie: Boycot alle SodaStream producten, en doe een beroep op winkeliers om geen SodaStream producten meer in hun assortiment op te nemen!

 

4. Elbit Systems

 

Elbit Systems is Israël’s grootste militair bedrijf. Het levert een uitgebreid arsenaal aan uitrusting en diensten aan het Israëlische leger, inclusief bewakingsapparatuur dat gebruikt wordt bij de Muur en onbemande UAV’s (unmanned aerial vehicles), beter bekend als drones. Drones gefabriceerd en geleverd door Elbit Systems zijn gebruikt bij beschietingen op ongewapende burgers tijdens de aanval op de Gazastrook in 2008-2009.

Volgens de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Mezan Center, hebben bewapende drones meer dan 1000 Palestijnen in de Gazastrook gedood in de periode 2000-2010. Palestijnse en internationale mensenrechten organisaties hebben melding gemaakt van talloze drones-aanvallen op Palestijnen in de huidige oorlog in de Gazastrook.

Elbit Systems adverteert zijn drone-technologie wereldwijd als “in de praktijk getest”. Landen die UAV’s hebben gekocht van Elbit Systems zijn o.a.: Australië, Canada, Kroatië, Frankrijk, Georgië, Mexico, Singapore, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Brazilië en de VS.

Het Noorse Staatsfonds en meer dan een tiental Europese banken hebben hun investeringen uit Elbit Systems teruggetrokken.

Kom in actie: Roep uw regering op om een wapenembargo in te stellen tegen Israël.

 

5. Israëlische banken (o.a. Hapoalim and Leumi)

 

 

Private banken in Israël vormen de basis voor de financiële infrastructuur van alle activiteiten van bedrijven, militaire instanties, overheidsinstellingen en personen die te maken hebben met de bezetting van Palestijns en Syrisch gebied en zijn belangrijke financiers voor de bouw van illegale nederzettingen en het koloniseren van Palestijns land.

Israëlische banken komen hun contractuele verplichtingen met de Palestijnse banken in de Gazastrook niet na en hebben alle diensten aan deze banken stopgezet. Gezien de wijze waarop de Palestijnse economie wordt gedomineerd door en afhankelijk is van de Israëlische economie, heeft dit een verwoestende impact gehad op de lokale Gazaanse economie.

Een aantal Europese pensioenfondsen, onder meer de PGGM in Nederland, het Luxemburgse Staatsfonds en de Danske Bank, de grootste bank van Denemarken, hebben gedesinvesteerd in Israëlische banken.

Kom in actie: stuur een bericht aan het ABP en roep op tot desinvestering door het ABP in Israëlische banken die de bezetting en nederzettingen financieren.

 

6. G4S

G4S is een Brits beveiligingsbedrijf dat een breed scala aan apparatuur en diensten levert aan de Israëlische regering en aan het leger, o.a. aan checkpoints en gevangenissen waar Palestijnen, onder wie veel kinderen, vastgehouden worden zonder enige vorm van berechting en gemarteld worden.

G4S levert apparatuur dat gebruikt wordt bij de checkpoints bij de Erez doorgang tussen de bezette Gazastrook en Israël, en is hierdoor direct betrokken bij de belegering van de Gazastrook .

De internationale campagne die wordt gevoerd tegen G4S heeft het bedrijf al miljoenen dollars gekost door misgelopen of geannuleerde contracten met universiteiten, hulporganisaties en andere overheidsinstanties.

De Bill Gates Foundation, de United Methodist Church (VS) en nog meer instellingen hebben hun beleggingen uit G4S teruggetrokken.

In reactie hierop heeft G4S kortgeleden bekend gemaakt dat het een deel van hun betrokkenheid bij de Israëlische apartheidspolitiek zal afbouwen en dat het van plan is om het contract met het Israëlisch Gevangenissysteem in 2017 niet te vernieuwen. De campagne tegen het beveiligingsbedrijf moet echter doorgaan totdat hun medeplichtigheid aan het Israëlisch apartheidsregime controleerbaar geheel is beëindigd.

Kom in actie: kijk op https://www.docp.nl/campagnes/over-g4s/ voor meer informatie over G4S in Nederland

 

 7. Mekorot

 

Mekorot is Israël’s nationaal waterbedrijf dat op illegale wijze Palestijns water gebruikt door het om te leiden naar zowel illegale nederzettingen als naar steden binnen Israël en verhindert dat de Palestijnen toegang hebben tot hun eigen waterbronnen.

Palestijnse en internationale organisaties waarschuwen voor de snel escalerende watercrisis in de Gazastrook als gevolg van de continue belegering.

Mekorot is bezig zijn discriminerend waterbeleid te exporteren en doet aanbestedingen over de hele wereld op het moment dat waterbedrijven geprivatiseerd worden. Druk vanuit de BDS-Beweging heeft er mede toe geleid dat bedrijven in Argentinië, Nederland (Vitens) en Portugal de samenwerking met Mekorot hebben opgezegd.

Kom in actie: Verspreid de informatie over Mekorot http://stopthewall.org/sites/default/files/Mekorot%20Factsheet%20Final.pdf (Engelstalig)

BDS Nederland op Twitter