26 October 2020

VS overweegt toonaangevende NGO’s als ‘antisemitisch’ te bestempelen

De VS overweegt enkele vooraanstaande internationale NGO’s, waaronder Amnesty International, Human Rights Watch en Oxfam, als’antisemitisch’ te bestempelen als onderdeel van hun voortdurende inspanningen om Israel te beschermen tegen kritiek. Een aankondiging door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt binnen enkele dagen verwacht, meldt Politico.

Volgens het politieke tijdschrift is het staatssecretaris Mike Pompeo die aandringt op de aanwijzing. De 56-jarige zou uitkijken naar een toekomstige presidentiële run en heeft een aantal stappen ondernomen om in de gunst te komen bij pro-Israelische en christelijke evangelische kiezers die een belangrijk onderdeel vormen van de verkiezingsbasis van de huidige president Donald Trump.

Het voorstel is veroordeeld door zowel mensenrechtengroeperingen als ambtenaren. Amnesty International USA veroordeelde de aantijging donderdag en zei dat de “ongegronde beschuldigingen een nieuwe poging zijn om internationale mensenrechtenorganisaties het zwijgen op te leggen en te intimideren.”

Amnesty voegde eraan toe dat het ernstig bezorgd is:

Antisemitisme en legitieme kritiek op het beleid van de Israelische regering door elkaar halen, is niet alleen schadelijk voor het beëindigen van ernstige misdrijven onder internationaal recht, maar ook voor pogingen om antisemitisme aan te pakken en te beëindigen, en het kan andere landen aanmoedigen om dergelijke ongegronde beweringen te doen.

Ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zouden gezegd hebben dat pogingen om prominente mensenrechtengroeperingen als antisemitisch te bestempelen, een geschenk zouden zijn voor autoritaire regeringen die lang hebben geprobeerd dergelijke groepen te delegitimeren voor hun werk om massale wreedheden en misdaden tegen de menselijkheid aan het licht te brengen.

Mensenrechtengroepen zijn lange tijd het doelwit geweest van Israel en bondgenoten van de bezettingsstaat die beweren dat er te veel aandacht is voor de behandeling van de Palestijnen. Dit wordt krachtig verworpen door actievoerders tegen mensenrechtenschendingen.

“Het is belachelijk”, zei democratische volksvertegenwoordiger Tom Malinowski (New Jersey), een voormalig directeur van Human Rights Watch in Washington, tegen de Washington Post.

Ze documenteren ook de behandeling van de Palestijnen door de Palestijnse Autoriteit. Ze zijn kritisch over elke regering in de wereld, ook de Verenigde Staten. Toch heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken onder elke vorige staatssecretaris op deze organisaties vertrouwd als betrouwbare informatiebronnen en ze als partners behandeld.

Oxfam wees de aantijging ook af. Noah Gottschalk van Oxfam America:

Elke insinuatie dat Oxfam antisemitisme steunt is vals, ongegrond en beledigend. Oxfam en onze Israelische en Palestijnse partners hebben tientallen jaren ter plaatse gewerkt om de mensenrechten te bevorderen en levensreddende steun te bieden aan Israelische en Palestijnse gemeenschappen. We staan achter onze lange geschiedenis van werk ter bescherming van de levens, mensenrechten en de toekomst van alle Israeli’s en Palestijnen.

Pogingen om critici van Israel het zwijgen op te leggen, zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. De controversiële definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) wordt verdedigd door pro-Israelische groepen en zou gebruikt worden als wapen om legitieme kritiek op het anti-Palestijnse beleid en de praktijken van de Israelische regering het zwijgen op te leggen. Zeven van de elf voorbeelden van antisemitisme die door de IHRA worden aangehaald, combineren kritiek op Israel met anti-joods racisme.

Bron: Middleeastmonitor.com

BDS Nederland op Twitter