12 April 2019

VS weigert BDS oprichter Omar Barghouti toegang

De regering van de Verenigde Staten heeft gisteren Omar Barghouti, mede oprichter van de internationale BDS beweging (Boycot, Desinvestment en Sanctions), toegang tot het land geweigerd.

Grondpersoneel van de luchtvaartmaatschappij op Ben Gurion International Airport in Tel Aviv heeft Barghouti laten weten dat hij niet naar de Verenigde Staten kon vliegen, ondanks het feit dat hij in bezit is van geldige reisdocumenten en zijn visum voor de VS geldig is tot in 2021. Hem werd verteld dat Amerikaanse immigratiedienst het Amerikaanse consulaat in Tel Aviv de opdracht heeft gegeven hem te weigeren aan boord te gaan van de vlucht naar de VS.

Barghouti kreeg te horen dat het een ‘immigratie zaak’ is, volgens een verklaring van het Arab American Institute, een belangenorganisatie uit Washington. Ze voegden eraan toe dat Barghouti regelmatig te maken krijgt met reisbeperkingen vanuit Israël, maar niet eerder vanuit de Verenigde Staten.

Barghouti zou de bruiloft van zijn dochter bijwonen, die in de Verenigde Staten woont. Hij zou ook gaan spreken aan Harvard University, New York University, diverse beleidsmakers en journalisten als mede in de Philidelphia-boekhandel in eigendom van Marc Lemont Hill, wiens contract bij CNN vorig jaar werd beëindigd vanwege zijn steun voor Palestijnse burgerrechten.

“Dit Amerikaanse toegangsverbod tegen mij, dat ideologisch en politiek gemotiveerd is, maakt deel uit van Israëls escalerende repressie tegen Palestijnse, Israëlische en internationale mensenrechtenactivisten in de BDS-beweging voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid,” aldus Barghouti in een eerste reactie.

“Het extreem-rechtse regime van Israël gaat niet alleen door met haar decennia-oude systeem van militaire bezetting, apartheid en etnische zuivering, in toenemende mate besteed zij haar buitensporige, McCarthyitische repressie uit aan de VS en aan xenofobe, extreem-rechtse cohorten over de hele wereld” zo voegde hij eraan toe. “Het meest waardevolle waar dit verbod mij van heeft berooft, en dat ik niet kan compenseren, is dat ik niet bij de bruiloft van mijn dochter aanwezig ben. Ze hebben mij gekwetst maar niet afgeschrikt.

“Na een lange tijd hier te hebben doorgebracht als student en tijdens diverse tournees, was een bezoek aan de VS nooit een probleem”, zo zei hij. “Het is duidelijk dat deze willekeurige politieke beslissing wordt ingegeven in een poging van deze regering om Palestijnse burgerrechten stemmen de mond te snoeren.”

Barghouti woont in Israël. Barghouti is afgestudeerd aan de Columbia University, een filosofiestudent aan de universiteit van Tel Aviv en heeft in de jaren tachtig een decennium in de Verenigde Staten gewoond.

Inmiddels is Jewish Voice for Peace een campagne begonnen tegen dit besluit van de Amerikaanse regering. Dit is schandalig. Omar Barghouti wordt gestraft omdat hij een effectieve pleitbezorger is van de Palestijnse rechten en we moeten hier NU onze stem over laten horen!
Het is een enorme klap dat de Amerikaanse regering hem, op weg naar een belangrijke tournee en het huwelijk van zijn dochter, in een tijd van wanhopige behoefte aan belangenbehartiging vanuit Palestina, weigerde zelfs haar eigen visumproces te respecteren.
Als je gelooft in de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van reizen, voeg dan nu je stem toe: Geen VS-reisverbod op politieke overtuigingen – voor Omar of wie dan ook! Op: https://secure.everyaction.com/qE_Z473r60-pFeCfIlV5SQ2?emci=200749db-8b5c-e911-b49e-281878391efb&emdi=fe7fb8e1-8b5c-e911-b49e-281878391efb&ceid=70708&contactdata=w

De Amerikaanse ambassade in Jeruzalem zei bij navraag dat het geen commentaar geeft op individuele visumzaken.

BDS Nederland op Twitter