11 June 2017

Waarom we de Gay Pride in Tel Aviv zouden moeten boycotten

 

Op de agenda van de Vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 juni in Amsterdam staat ‘Tel Aviv en Ramallah, reisverslag’. Een van de conclusies in dit verslag van het Amsterdamse werkbezoek in maart 2017 luidt:

“De samenwerking met Tel Aviv biedt een uitgelezen kans om wederzijds te leren op het gebied van innovatie. Het bezoek heeft laten zien dat innovatie en startups in beide steden met name een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan sociaalmaatschappelijke vraagstukken, zoals door de inzet van innovatie in probleemwijken. In Tel Aviv is men bedreven in de inzet van academische kennis en technische innovatie ten gunste van maatschappij en overheid. Daarnaast vraagt de sociale problematiek in Tel Aviv en de situatie van mensenrechtenorganisaties van Amsterdam om als Verantwoordelijke Hoofdstad ook hieraan bij te dragen, bijvoorbeeld op het gebied van LHBT”.

Saillant detail in de beschrijving van het bezoek aan het LGBT center in Tel Aviv in dit verslag is dat er met geen woord wordt gesproken over Palestijnse LGBT-ers.

In een opiniestuk in Newsweek van 9 juni roept Haneen Maikey* op tot een internationale boycot van de Gay Pride in Tel Aviv. Hieronder volgt de (ingekorte) vertaling.

Gay Pride in Tel Aviv wordt zwaar gesubsidieerd door de Israelische regering en wordt, cynisch genoeg, ingezet om de aandacht af te leiden van de bezetting van Palestijns land en de dagelijkse schending van Palestijnse rechten.

De Israelische regering heeft stevig geïnvesteerd in de ‘Brand Israel’ propagandacampagne waarbij culturele evenementen worden gebruikt om Israel neer te zetten als een liberale, homo-vriendelijke staat als dekmantel voor Israels systeem van geweld en rassendiscriminatie, verankerd in tientallen wetten tegen Palestijnen, homo of niet.

Israelische ambtenaren gebruikten de ‘Brand Israel’ campagne als speerpunt in hun poging Israels imago in het buitenland om te vormen van een militaristische en repressieve staat, die steeds verder onder druk komt te staan vanwege de mensenrechtenschendingen, tot een aantrekkelijke plek voor toerisme en investeringen, die de politieke steun van liberalen wereldwijd verdient. (….) Yaniv Weizman, LGBTQI ** woordvoerder van de gemeenteraad van Tel Aviv, spreekt openlijk over het omvormen van gay bezoekers en ‘iedere buitenlandse toerist’ tot ambassadeur voor Israel.

De afgelopen tien jaar is het aantal internationale gay toeristen in Israel vertienvoudigd, van 6.000 in 2005 tot meer dan 60.000 in 2016. Deze toename is niet het gevolg van een fantastisch bruisend uitgaansleven, maar van de doelbewuste en, toegegeven, effectieve propagandacampagne die de gay scene misbruikt om het aanhoudende geweld tegen de Palestijnse bevolking te maskeren of te ‘pinkwashen’. Geweld dat de dagelijkse realiteit is van een wrede militaire bezetting – dat deze maand al 50 jaar duurt – precies tijdens de Gay Pride in Tel Aviv.

Israelische LGBTQI activisten hebben deze propagandacampagne omarmd door overheidssubsidies aan te nemen en hun strijd voor respect en gelijkwaardigheid te laten inlijven door de Brand Israel campagne. Geheel vrijwillig zijn zij ambassadeur geworden voor de Israelische ‘pinkwashing’ pogingen wereldwijd. Daarnaast wordt de absoluut kritiekloze relatie van de LGBTQI beweging met de Israelische regering duidelijk door hun pogingen het Israelisch leger meer open te laten staan tegenover de LGBTQI gemeenschap. . Zij gaan daarbij voorbij aan het dagelijks geweld van datzelfde leger tegen Palestijnen.

Israelische LGBTQI-ers proberen ook om als gay vertegenwoordigers van rechtse politieke partijen verkiezingen te winnen in plaats van te strijden voor de ontmanteling van dit soort partijen en hun wreed en discriminatoir regeringsbeleid. (….) Er kan geen blijvende en rechtvaardige vrede komen totdat Palestijnen in Israel, de bezette Westelijke Jordaanoever en Gazastrook volledige gelijkheid krijgen in hun vaderland en Palestijnse vluchtelingen hun wettelijk recht op terugkeer wordt verleend.

Als een lesbische Palestijnse activiste vind ik het bemoedigend dat voor het tweede jaar op rij Palestijnse LGBTQI activisten en hun medestanders in de BDS beweging oproepen zowel de Tel Aviv Pride te boycotten  als andere evenementen zoals TLVFest.

Onze inzet heeft succes. Er is bijvoorbeeld een ‘golf’  van afzeggingen door internationale sprekers voor het Tel Aviv Internationaal LGBT Film Festival. De bekroonde Zuid-Afrikaanse filmmaker John Trengove, wiens film gepland staat als openingsfilm van het festival, heeft afgezegd en verklaarde:

“Ik ben ….tot het inzicht gekomen dat zolang de huidige omstandigheden in Israel voortduren, een rigoureuze boycot van ALLE door de overheid gesubsidieerde initiatieven noodzakelijk is. Als Zuid-Afrikaan heb ik ervaring uit de eerste hand hoe een boycot geholpen heeft een democratische transformatie tot stand te brengen en ik heb daarom besloten om mijn naam en stem toe te voegen aan het boycot-Israel initiatief.”

Trengove voegt zich bij een groeiend aantal artiesten, vakbondslieden, kerkelijk activisten, academici, studenten en anderen over de hele wereld die de aspiraties van de BDS beweging steunen voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid voor Palestijnen.

Mijn werk in de Palestijnse homobeweging heeft mij geleerd dat LGBTQI solidariteit nooit ten koste mag gaan van andere emancipatorische strijdpunten, waaronder de strijd van Palestijnse homoactivisten tegen institutionele rassendiscriminatie volgens de VN-apartheid definitie  en Israelische militaire bezetting.

Ik weet dat er geen roze deur in Israels illegale, racistische muur open gaat voor Palestijnse homo’s, terwijl anderen onderdrukt worden. Mijn strijdpunten zijn met elkaar verweven en kunnen niet uit elkaar gehaald worden. Ik zet mijn homo-zijn niet in om andere onderdrukking om mij heen te bestrijden. Wilt u aan de juiste kant van de geschiedenis staan, samen met mij?

 

* Haneen Maikey is een lesbische Palestijnse die zich al jarenlang inzet voor seksuele en gender diversiteit evenals voor zichtbaarheid van LGBTQI in de Palestijnse gemeenschap. Zij is mede-oprichter en directeur van AlQaws . Zij maakt ook deel uit van het “Pinkwatching Israel” team .

** Lesbisch – Gay – Biseksueel – Transgender – Queer – Intersekse

BDS Nederland op Twitter